Aggasztó méreteket öltött a magánjellegű adatforgalom megfigyelése

MTI Sajtóadatbank, 2014. július 17. 14:34

A legsúlyosabb aggodalomra adnak okot a magánjellegű adatforgalom megfigyelésének méretei az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint.
A kormányok által végzett tömeges megfigyelés "veszélyes megszokássá vált, és már egyáltalán nem számít kivételesnek" - hangoztatta Navi Pillay szerdán Genfben, az adatbiztonságról készült ENSZ-jelentést bemutatva.

Az elektronikus levelek tömeges megfigyelése csak akkor igazolható, ha legitim célokat követ. Nem elegendő, ha célzottan "tűt keresnek a szénakazalban". A megfigyelést a fenyegetés mértékéhez kell igazítani - figyelmeztetett a főbiztos.

Pillay javasolta, hogy hozzanak létre független intézményeket, amelyek alaposan ellenőrzik az adatforgalom megfigyelését. Az ENSZ-jelentést az ENSZ Közgyűlésének kívánságára készítették el, amely decemberben elfogadta az internetes kémkedés ellen Németország és Brazília által benyújtott határozati javaslatot. Ebben felszólították az emberi jogi főbiztost, hogy foglalkozzon "a magánszféra védelmével a digitális kommunikációban".