Áttörés az egyfázisú szünetmentes megoldások piacán

forrás: Prím Online, 2014. július 21. 17:12

A Schneider Electric bemutatta új, 5-10kVA-es Smart-UPS On-Line szünetmentes áramforrás családját. A 6-10kVA berendezések a vállalat első olyan egyfázisú UPS modelljei, amelyek teljesítménytényezője 1, így akár 20%-kal több valós teljesítményre képesek a piacon elérhető többi UPS-nél.

A megemelkedett energiaárak folyamatos kihívások elé állítják az informatikai és létesítményüzemeltetési szakembereket, akik a hatékonyság növelésének érdekében a veszteségek csökkentésére és a terhelési igényhez méretezett infrastruktúra alkalmazására törekednek. Az új Smart-UPS On-Line termékcsalád 1-es teljesítménytényezőjének köszönhetően jelentős hűtési és energiaköltségek takaríthatók meg, továbbá az energiaellátás védelmi specifikációi is egyszerűsödnek. A tápegységek megnövelt, akár 97%-os valós hatékonyságot kínálnak az aktív teljesítménytényező korrekcióval rendelkező kapcsolóüzemű tápegységek számára, mint amilyenek ma a legtöbb szerver és hálózati berendezésekben találhatók.

 

„A piaci trendek is jól mutatják, hogy a szünetmentes tápegységek alkalmazása továbbra is népszerű a felhasználók körében. Szakértői becslések szerint a globális UPS piac három éven belül várhatóan eléri majd a 2,67 milliárd dollárt, és világszinten továbbra is Észak-Amerika és Európa lesz a két legmeghatározóbb UPS piac” – mondta Nagy-Huszár Imre, a Schneider Electric IT üzletágának magyarországi vezetője.

 

A Smart-UPS On-Line készülékcsalád rugalmas kialakításának köszönhetően mind rackszekrénybe építve, mind szabadon álló kivitelben telepíthető, ami mindenféle környezetben leegyszerűsíti az UPS telepítését, üzemeltetését és szervizelését. A beépített hálózatmenedzsment kártya lehetővé teszi a további tartozékokkal vagy kommunikációs opciókkal való felszerelést.

 

A kettős konverziós, on-line topológiájú APC Smart-UPS On-Line áramforrások ideális megoldást jelentenek számos alkalmazási területen, a hálózati és szerverhelyiségektől a fiókirodákon át az akár ipari biztonsági áramellátást kívánó környezetekig. Ebben a magas rendelkezésre állású konstrukcióban az inverter folyamatosan szabályozza a kimeneti energiaellátást, így olyan terhelések védelmére is alkalmazható, amelyek a kisebb feszültségeséseket vagy megszakadásokat, frekvenciaingadozásokat nem tolerálják úgy, mint a kapcsolóüzemű tápegységek (ilyen területek például a folyamatszabályozás és az ipari vezérlések védelme).

 

Azonban, mivel a legtöbb számítógép és hálózati berendezés számára nem okoznak fennakadást a kisebb feszültségkiesések (>20ms), a Smart-UPS On-Line működtethető magas hatásfokú „zöld” üzemmódban is. Ilyenkor normál állapotban a kettős konverziós üzem helyett bypass ágon üzemel az UPS, ez teszi lehetővé az akár 97%-os hatásfokot. Ezáltal nemcsak a felhasznált energiát és annak költségét csökkenti a tápegység, de a kisebb hőveszteségnek köszönhetően a hűtési igénye is kisebb. A kisebb hőmennyiség pedig javítja az olyan kulcsfontosságú komponensek élettartamát, mint például az akkumulátorok.

 

A színes, háttérvilágítással ellátott grafikus LCD kijelző valós időben mutatja meg az UPS állapotadatait. A kijelző megjeleníti továbbá a szünetmentes áramforrás diagnosztikai adatait és a napló információkat, amelyek beazonosíthatóvá teszik az olyan energiaellátási problémákat, amelyek később akár leálláshoz is vezethetnek. A magasabb energiahatékonyság és az energiafelügyelet fejlesztése érdekében az egységek beépített energiamérővel is rendelkeznek.

 

Az új modellek gyors töltési ideje szintén magasabb rendelkezésre állást biztosít olyan környezetben, ahol az energiaellátási problémák miatt rövid idő alatt többször lehet számítani áramkimaradásra vagy feszültségingadozásra. Ráadásul az új UPS-ek nemcsak töltött akkumulátorral képesek újraindulni, ezért a közületi áramellátás visszatérését követően azonnal helyreállhat a kritikus berendezések energiaellátása.

 

Az új Smart-UPS On-Line család intelligens akkumulátor menedzsment megoldása az aktuális állapotnak megfelelően előrejelzi a csereigény várható időpontját, így a felhasználók minden egyes akkumulátor (beleértve a külső akkumulátor csomagokban lévőket is) státuszát ellenőrizhetik. Ez javítja az akkumulátorok élettartamát, és idejében figyelmeztet arra, ha egy akkumulátor cserére szorul. Probléma esetén a felhasználói felületen keresztül azonosítható a hibás elem, és a berendezés jelzi, ha más akkumulátorokat is ajánlatos kicserélni. Az akkumulátorok üzem közben, a normál működés megszakítása nélkül cserélhetőek.

 

Kép: apc.com