Az Oracle új adatbázisgépe extrém számítási és adatkezelési kapacitással

forrás: Prím Online, 2014. július 25. 08:41

A nagy adatbázis-terheléssel járó feldolgozásokat eddig csak számos csúcskategóriás szerver és tárolótömb párhuzamos használatával lehetett kiszolgálni. Az Oracle új adatbázisgépe, az Exadata Database Machine X4-8 a korábban több tucatnyi rack bevetését igénylő nagy terhelésű feladatokat most jelentősen gyorsabban futtatja egyetlen integrált rendszeren.

Az Exadata Database Machine X4-8 extrém számítási és adatkezelési kapacitást biztosít a nagy terhelésű adatbázisos feldolgozásokhoz. Ehhez nagy teljesítményű nyolc processzorfoglalatos adatbázisszervereket, intelligens tárolótömböket, rendkívül gyors flashmemóriás PCI-kártyákat és egységes InfiniBand hálózatot alkalmaz.

 

Az új adatbázisgép a hagyományos adatbázis-terheléseknél is kimagaslóan teljesít, például az online tranzakciófeldolgozásban (OLTP) és az adattárházas megoldásoknál; külön erőssége viszont az olyan új generációs technológiákra optimalizált működés, mint az „adatbázis mint szolgáltatás" (DBaaS) és a memóriaalapú adatbázisok. Az akár 12 terabájt DRAM-memóriával felszerelkezett Exadata Database Machine X4-8 adatbázisok százait képes egységes környezetben futtatni, és a terjedelmes adatbázisokat is teljes egészükben memóriában kezelheti.

 

 

 

Az új, integrált rendszer főbb jellemzői:

 


  • Az Exadata Database Machine X4-8 jelentősen megnövelt számítási, illetve adatkommunikációs teljesítményével és memóriakapacitásával ideális platform a legkritikusabb adatintenzív tevékenységekhez is, például az adattárházakhoz, az OLTP-hez és a big data adatelemzéshez. Az új integrált rendszert különösen hatékonyan optimalizálták az „adatbázis mint szolgáltatás" (DBaaS) jellegű és a memóriaalapú működéshez.

 

  • Az új adatbázisgép terjedelmes DRAM-kapacitással támogatja az Oracle Database In-Memorymemóriaalapú feldolgozását, miközben transzparens módon mozgatja az adatokat a gyors flashtárolók és a kevésbé teljesítménykritikus adatokat tároló merevlemezek között.

 

  • Az Exadata Database Machine X4-8 az Oracle Database In-Memory hibatűrő képességeit is támogatja, így még egy adatbázis-csomópont kiesésekor is megszakítás nélkül folytatódhatnak a memóriaalapú feldolgozások.

 

  • Az integrált rendszer tovább csökkenti az üzemeltetési és felügyeleti költségeket az Oracle Database-alapú nagyméretű privát és nyilvános felhőalapú rendszereknél, ezzel elősegítve a vállalati informatika átalakítását célzó nagyszabású konszolidációs vagy DBaaS-kezdeményezéseket.

 

  • Az adatbázis-számítási csomópontokhoz az Exadata Database Machine X4-8 15 magos, külön optimalizált Intel Xeon E7-8895 v2 processzorokat használ, amelyek a frekvencia és az aktív magok számának rugalmas szabályozásával csúcsterhelés esetén is kiváló teljesítményt nyújtanak.

 

  • Az Exadata Database Machine X4-8 hardverszinten kompatibilis és együttműködik a korábbi Oracle Exadata Machine rendszerekkel, így a felhasználók könnyen bővíthetik meglévő rendszereiket a legújabb megoldással. Emellett az új Oracle Exadata szoftver is támogatja az előző generációs Oracle Exadata hardverrendszereket, illetve mind az Oracle Database 12c, mind az Oracle Database 11g Release 2 adatbázisokat.

 

  • Az Oracle integrált rendszerei csökkentik az informatikai infrastruktúrák költségeit és bonyolultságát, ugyanakkor az architektúra minden egyes szintjén optimális teljesítményt nyújtanak. Világszerte vállalatok ezrei választják az Oracle Exadata megoldásokat az adatközponti működés leegyszerűsítésére, a költségek leszorítására és az üzleti innováció felgyorsítására.