Hamis kellékanyagok veszélyeivel riogat a Xerox

forrás: Prím Online, 2014. július 28. 11:14

Évente világszerte 3,5-5 milliárd dollár veszteséget okoznak a gyártóknak a hamis nyomtató kellékanyagokat előállító és forgalmazó cégek. Azonban nem csupán őket károsítják a tevékenységükkel. Az olcsó, silány minőségű festékkazetták használatával rosszul járnak a felhasználók is. A legnagyobb, eredeti kellékanyag-gyártókat tömörítő The Imaging Supplies Coalition elnevezésű szakmai szervezet állásfoglalása szerint ezek a termékek nem csupán gyengébb nyomtatási minőséget eredményeznek, hanem a berendezéseket is rongálják, ami a szerviz költségek növekedéséhez, vagy akár a készülék végleges meghibásodásához is vezethet.

A felhasználók és a gyártók érdekeit egyaránt védő The Imaging Supplies Coalition tagjaként a Xerox is kiemelt figyelmet fordít a hamis kellékanyagok előállítóinak feltérképezésére, termékeik forgalmazásának megakadályozására. Az elmúlt időszakban a vállalat közreműködött Kínában ezerötszáz, Brazilíában közel háromezer, Törökországban ezer darab hamis Xerox festékkazetta elkobzásában.


A fentiekhez hasonló bűncselekményekkel még nem találkoztak a Xerox Magyarország szakemberei, akik ugyanakkor azt látják, hogy idehaza is felbukkantak az illegális forrásból származó és ellenőrizetlen minőségű kellékanyagok. „Igyekszünk minden csatornán keresztül előre figyelmeztetni a vásárlókat arról, hogy milyen komoly veszélynek teszik ki a vállalkozásukat, ha olyan termékeket használnak, amelyekről szinte semmit sem tudnak. A hamisítványok ugyan olcsóak, de nem biztos, hogy meg is felelnek a céljaiknak. Sőt, egyre többször fordulnak hozzánk a pórul járt vállalkozások vezetői, hogy a hamis kellékanyagok miatt meghibásodott gépeiket javítsuk meg. Szeretnénk a döntéshozókban tudatosítani, hogy az illegális kellékanyagok könnyen a vállalkozásuk működését is veszélyeztethetik, a legszélsőségesebb esetben akár úgy, hogy azok miatt tönkremennek a berendezéseik.” – hangsúlyozta Ménesi Attila, a Xerox Magyarország szerviz igazgatója.


A szakember kiemelte, hogy a baj megelőzhető, ha a vásárlók minden esetben hivatalos forgalmazóktól veszik meg a kellékanyagokat. Másik fontos fogódzó, ha meggyőződnek az adott termék valódiságáról. A Xerox például holografikus biztonsági címkével, saját, egyedi szériaszámmal és vonalkóddal látja el a termékeit. Amennyiben a felhasználó azt tapasztalja, hogy a megvásárolandó kellékanyag eredetiségét jelző címkét megrongálták, vagy eltávolították, akkor mindenképpen érdemes a Xerox Magyarországot értesíteni, hogy ők azonnal intézkedhessenek és a vásárlót semmilyen kár ne érje - tette hozzá Ménesi Attila.