Üzbegisztánban a felvételik miatt nem lehet sms-ezni és mobilnetezni

MTI Sajtóadatbank, 2014. augusztus 4. 08:34

Üzbegisztánban pénteken felfüggesztették a mobilinternet-hálózatot, valamint blokkolták az SMS-, illetve MMS-küldést is azért, hogy az egyetemi felvételi vizsgákon elejét vegyék az esetleges csalásoknak.

Az ország két legfontosabb mobilszolgáltatója pénteki közleményében arról tájékoztatta ügyfeleit, hogy helyi idő szerint délelőtt fél 9 és délután fél 2 között "sürgős karbantartási munkálatokat" végeznek a telekommunikációs hálózaton.

Ebben az idősávban - amely egybeesik az egyetemi felvételi vizsgák idejével - az előfizetők mobiltelefonon keresztül nem tudnak a világhálóra csatlakozni, valamint rövid szöveges és képes üzenetek küldésére sincs lehetőségük. A korlátozás a telefonhívásokra nem vonatkozik.

Az üzbég média beszámolt arról, hogy a hatóságok jelentős csalásellenes intézkedéseket léptettek életbe az idei vizsgaidőszakra: a mobilhálózat részleges blokkolása mellett átvizsgálják az iskolákat, "minitelefonok" után kutatva. Utóbbi készülékeket az üzbég diákok a cipőjükben rejtik el - ismertette a helyi média.

"Eladtuk az összes minitelefonunkat, használják a fejüket a vizsgák teljesítéséhez!" - olvasható néhány taskenti mobiltelefon-szaküzlet hirdetőtábláján. A Közép-Ázsiában található volt szovjet tagköztársaság közel 30 milliós lakosságának több mint fele rendelkezik mobiltelefonnal.