BYOD vagy CYOD – ez itt a kérdés

forrás: Prím Online, 2014. augusztus 4. 08:52

Az elmúlt évek a Bring Your Own Device (BYOD) jelenségről szóltak, egy olyan forradalmi változásról az IT területén, mely megszabadította a munkavállalókat az elavult vagy kényelmetlen vállalati eszközöktől. A jelenségnek azonban vannak hátrányai is, főként a biztonság területén. A Symantec szerint a BYOD biztonsági kockázatai a vállalatok körében egyre népszerűbb CYOD (Choose Your Own Device) alkalmazásával jelentősen csökkenthetőek.

A BYOD előnyei nyilvánvalóak: a legtöbb alkalmazott rendelkezik saját otthoni számítógéppel, és tudja is, hogyan kell azt használni, így a munkára koncentrálhatnak ahelyett, hogy valamelyik program vagy alkalmazás hiányzó funkcióinak feltérképezésére menne el az értékes idő. A BYOD jelenégnek azonban vannak hátrányai is, amelyek többsége a biztonsággal kapcsolatos. Az egyik jelentős probléma, hogy a vállalati adatok a nap végén kikerülnek a munkahelyi környezetből, és az IT-osztály munkatársai nem tudják nyomon követni, mi történik ezekkel az adatokkal. Az Osterman Research felmérése szerint a dolgozók 15%-a úgy gondolja, hogy a legkisebb felelősséggel sem tartozik a saját eszközein lévő vállalati adatok védelméért.

 

A rengeteg különféle személyes és vállalati adatokat is tartalmazó eszköz szinte lehetetlenné teszi a BYOD keretein belül használt készülékek védelmét. Ezért a kockázatok csökkentésének érdekében, a BYOD egy új változata tűnt fel nemrég. A CYOD, avagy Choose Your Own Device ugyanúgy megadja a lehetőséget az ismerős és kedvelt eszközök használatára, ugyanakkor egy előre jóváhagyott használatával szűkíti a lehetőségeket, amely hatékonyan elegyíti a vállalati gépparkba tartozó számítógépeket a legszükségesebb eszközökkel.

 

A CYOD biztonságra gyakorolt pozitív hatása óriási, mivel minden egyes rendszer előretelepíthető a szükséges biztonsági szoftverekkel, előre beállíthatóak a jogosultságok, valamint a tűzfal és hálózati beállítások is konfigurálhatók még a használatbavétel előtt. Az eszközök könnyebb nyomon követéséhez elég néhány előírást betartani és megbizonyosodni arról, hogy a munkavállalók betartják az adatvédelmi szabályozásokat.

 

A BYOD előnyeit kihasználó vállalatoknál azonban visszahúzó tényező lehet a CYOD listában szereplő eszközök választékának hiánya. Ezért fontos a vállalat által engedélyezett eszközök széles köre, amely vonzóvá teszi a rendszert a munkavállalók számára. Ennek hiányában a dolgozók számára a CYOD nem jelent lényeges különbséget egy átlagos, egyforma eszközöket alkalmazó vállalati flottánál.

 

Könnyen észrevehető, hogy a CYOD miért lesz fokozatosan népszerűbb, mint a BYOD, amely ugyan jelentősen csökkentette a hardverköltségeket a vállalatoknál, ugyanakkor előre nem látható, váratlan problémákhoz is vezetett. Azonban akár BYOD, akár CYOD rendszerben működik a vállalat, fontos, hogy minden körülmények között biztonságban tartsuk az adatokat. A Symantec által javasolt három egyszerű lépéssel bármilyen méretű vállalat megvédheti magát a veszélyektől.

 

 

A Symantec három lépése

 

1. Válasszunk a felhasználók igényeire és a produktivitásra fókuszáló stratégiát és megoldásokat. Sokan a munkájuk elvégzésének érdekében ravaszul megkerülik ezeket a technológiákat, azt gondolva, hogy ez nem probléma, hiszen így sokkal produktívabbak. Teszteljük végfelhasználóként az eszközt a hálózat teljes felületén, így hamar rájövünk, hogy vállalatunknál a BYOD vagy a CYOD az előnyösebb. Győződjünk meg róla, hogy a mobilproblémákat kezelő IT-csoport minden tagja érti a megoldandó problémát.

 

2. A BYOD/CYOD használatától függetlenül alkalmazzunk a mobileszközeinkhez és a vállalati stratégiához illeszkedő adatszivárgás ellni védelmet (Data Loss Prevention). Olyan megoldást válasszunk, amelyik megakadályozza adataink és szellemi tulajdonaink kikerülését a vállalati környezetből. Ez azt is jelenti, hogy a kisebb eszközeinkről nem kerülnek ki az adatok sem ma, sem a jövőben, amikor mindenki apró testen viselhető számítógépeket fog használni, amelyek beszédfelismerés segítségével irányítják eszközeinket.

 

3. Állítsuk össze az ideális csapatot. A mobillal kapcsolatos projektekben alkalmazzunk IT, jogi, HR, biztonsági, és üzleti szakembereket. Ezeknek a csoportoknak mindegyike érdekelt a mobil munkaterület termelékenységében és a biztonságban. Minden csoportnak lesznek igényei, de a projekt hatékony, a mobilpiacnak megfelelő gyors haladásának érdekében engedményeket is fognak tenni. A Symantecnek rengeteg erőforrás áll rendelkezésére ahhoz, hogy segítse a csoportokat és megoldja a mobil számítástechnikával kapcsolatos problémákat, függetlenül attól, ki az eszköz tulajdonosa.  

 

Képek: gotoadm.ru, business.bt.com