Nagy kockázatot jelent az IT stratégia mellőzése

forrás: Prím Online, 2014. augusztus 7. 16:11

A Kaspersky Lab vállalatok körében világszerte – többek között Magyarországon is – végzett felmérése szerint a 25 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató mikrovállalkozások a legkevésbé tekintik kulcsfontosságúnak az IT stratégiát. Világszerte a mikrovállalkozások csupán 19 százaléka sorolta az IT stratégiát a számára legfontosabb három stratégiai terület közé, szemben a több mint 100 alkalmazottal rendelkező vállalatok 30 és az 5000-nél több munkavállalót foglalkoztató cégek 35 százalékával. Ezek a kutatási eredmények – melyek összegzése megtalálható a Kaspersky Lab 2014-es IT Security Risks jelentésében – felhívják a figyelmet a mikrovállalatok egy fontos problémájára. A hatékony IT stratégia létfontosságú eleme bármely sikeres vállalkozásnak, amelyet ha megfelelően hajtanak végre, lehetővé teszi, hogy egy kisvállalkozás nagy eredményeket érjen el.

Sok kis- és mikrovállalkozás véli úgy: túlságosan kicsi ahhoz, hogy támadások célpontjává váljon és nincsenek olyan adatai, amelyekre a kiberbűnözőknek szükségük lehet. Azonban a Verizon 2013-as Data Breach Investigations Report jelentése, amely világszerte elvégzett törvényszéki kutatások eredményeit tartalmazza, rámutat arra, hogy a 621 elemzett adatlopási incidens közül 193 – több mint 31 százalék – 100 vagy annál kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalatnál történti. Mihelyt a vállalatok elkezdenek hitelkártyás fizetéseket feldolgozni, tárolják a vásárlói információkat vagy új termékekre vonatkozó terveket készítenek, olyan adatokkal fognak rendelkezni, amelyek értékesek a kiberbűnözők számára. Egyes hackerek kifejezetten ezekre a „könnyű célpontokra” vadásznak, amelyek tudvalevően gyenge IT védelemmel rendelkeznek.


A Kaspersky Lab felmérése szerint a mikrovállalatok megértik az online fenyegetések veszélyeit. Amikor arról kérdezték őket, hogy az üzleti informatika terén mi miatt aggódnak a leginkább, 35 százalékuk az „adatvédelmet” a három legfontosabb szempont közé sorolta. Ez azt mutatja, a mikrovállalatok tudatában vannak annak, hogy az IT stratégia létfontosságú szerepet játszik az érzékeny adatok megóvásában, valamint abban, hogy a szokásos napi műveleteket ne bénítsák meg rosszindulatú programok és hackertámadások.


Hasonlóképpen, a mikrovállalatok jól ismerik a mobil eszközök üzleti használatából származó előnyöket és biztonsági kockázatokat. A megkérdezett vállalatok 34 százaléka számolt be arról, hogy mobil eszközöket integrált informatikai rendszereibe az elmúlt 12 hónapban, méghozzá a nagyobb vállalkozásokkal közel azonos ütemben. Sőt, mi több, ezek a cégek vannak leginkább tisztában a mobil eszközök biztonsági problémáival. A mikrovállalkozások 31 százaléka sorolta a „mobil/hordozható informatikai eszközök védelme” területet a három legfontosabb IT biztonsági prioritása közé az elkövetkezendő 12 hónapra vonatkozólag. Ez a szám kifejezetten magas az összes vállalkozás 23 százalékos átlagához képest. Úgy tűnik, a felmérés eredménye cáfolja azt az állítást, hogy a mikrovállalatok kevesebbet tudnak a mobil eszközök használatáról és az ezzel kapcsolatos biztonsági kockázatokról, mint nagyobb társaik.


Ezen megállapítások alapján az IT stratégia és így az IT biztonság fontosságának alacsony prioritása a mikrovállalkozások körében nem annak tudható be, hogy ne lennének tudatában a kockázatoknak. Egy ésszerű magyarázat, hogy a pénzeszközök hiánya jelenti a legnagyobb akadályt a fejlettebb informatikai és IT biztonsági intézkedések megtételében a megkérdezett vállalatok számára. Ezért a Kaspersky Lab azt ajánlja, hogy olyan biztonsági technológiákba ruházzanak be, amelyek a leghatékonyabb azonnali védelmet nyújtják az őket fenyegető veszélyekkel szemben.


Azon válaszadók közül, akik kibertámadás következtében vesztettek már el üzleti adatokat, 32 százalék jelölte meg a „malware” lehetőséget az őket ért legsúlyosabb incidens okaként. Ez az arány a kétszerese a nagyvállalatoknál mért 16 százaléknak. Egy másik jelentős oka a kisebb vállalkozások adatvesztésének a „szoftverek sérülékenysége”, amelyet a mikrovállalkozások 9 százaléka jelölt be. Ez az arány majdnem megegyezik az összes vállalkozás 8 százalékos átlagával. Ez azt mutatja, hogy a szoftverek sérülékenységei minden vállalkozást közel azonos mértékben érintenek, méretüktől függetlenül.


Biztonsági tanács


A fenti tények ismeretében a Kaspersky Lab előnyös befektetésként egy átfogó biztonsági megoldást ajánl a mikrovállalatok figyelmébe. A Kaspersky Small Office Security üzleti szintű technológiákat tartalmaz olyan formában, hogy üzemeltetésük nem igényel IT szakértelmet. Része a vállalat iparágvezető anti-malware motorja, valamint egy szoftver-sérülékenység szkenner azon számítógépek azonosítására, amelyek sebezhetőségeit a kiberbűnözők kihasználhatják. A Kaspersky Small Office Security tartalmaz továbbá mobil eszközökhöz készült anti-malware és lopás elleni védelmet, amelyet a kisvállalatok egyre nagyobb számban alkalmaznak, valamint adattitkosító eszközöket, melyek révén a vásárlói adatok ellopás esetén is biztonságban maradnak.


Ezen túlmenően fontos kialakítani egy megfelelő biztonsági stratégiát, amelyet a szervezethez kell igazítani, és amelynek a következő kulcselemeket kell tartalmaznia:


·    Kockázatkezelés
·    A megfelelő irányelvek és folyamatok kidolgozása
·    Vészhelyzeti terv
·    Munkavállalókból álló csoport kialakítása, amely felelős azért, hogy ezeket az előírásokat betartsák
·    Biztonsági megoldások telepítése minden olyan eszközre, amely hozzáfér a vállalati adatokhoz
·    Stratégia a rendszeres biztonsági frissítések végrehajtásához
·    Stratégia annak elérésére, hogy az alkalmazottak odafigyeljenek a biztonsági kérdésekre
·    Minden intézkedés dokumentálása