Kínában is hódít a jeges vizes kihívás

MTI Sajtóadatbank, 2014. augusztus 26. 16:43

A jótékonyságról kevésbé ismert kínaiak körében is hódít a jeges vizes kihívás, amelynek túlzott kereskedelmi jellege ellen a polgári ügyek minisztériuma, vízpazarló természetére pedig demonstrációk sora hívta fel a figyelmet.

Az ázsiai országban is népszerű a jeges vizes kihívás. Ahogyan Amerikában, Kínában is a nagy technológiai cégek vezetői, így a "kínai Google-ként" emlegetett Baidu, "a kínai YouTube-ként" számon tartott Youku vezetője is elsők között vállalta a kihívást. Azóta példájukat a legnagyobb vállalatok vezetői, filmsztárok, médiaszemélyiségek ezrei követték. 


Az amerikai példával ellentétben a kihívást teljesítőket is adományozásra kéri fel kihívójuk, ezekből összesen több mint 1,4 millió jüan (53,4 millió forint) érkezett be a kampány középpontjában álló amiotrófiás laterális szklerózist (ALS) is kezelő China-Dolls központhoz. Az összeg meglepően magas, az ország ugyanis az elmúlt évek hatalmas összegű visszaéléseit követően adományozási válságban van - jól mutatja ezt, hogy az országszerte jótékonyságra felajánlott összegek tavaly sosem látott alacsony összeget mutattak. 

 

A jeges vizes kihívásban – az országban rendkívülinek számító módon – a minisztériumi rangú nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság is részt vett. Egy másik tárca, a polgári ügyek minisztériuma ugyanakkor a jelek szerint kevésbé nézi jó szemmel a vízborogatást, s a kezdeményezés túlzottan "elkereskedelmiesedett, szórakoztató" voltára hívta fel mikroblog-fiókján a figyelmet. 

 

 

A vizes videók a rendkívüli aszállyal küszködő Honan tartományban az ott élő aktivisták "üres vödrös kihívását" is életre hívták. A víz nélküli vödrök fejre húzásával az ottani, ivóvízhiánnyal szembe nézni kénytelen lakosok saját helyzetükre próbálták felhívni a figyelmet. Egy másik, szintén üres vödröket használó kezdeményezés az általános ivóvízhiányra hívta fel a figyelmet: a Föld lakossága 20 százalékának otthonául szolgáló ország a teljes vízkészletek alig hét százalékával rendelkezik, ráadásul azok nagy része szennyezett. A probléma olyan jelentős Kínában, hogy Ven Csia-pao korábbi miniszterelnök szerint a "nemzet túlélését" fenyegeti.

 

Kép: sina.com