3D nyomtatás új utakon az egészségügyben

forrás: Prím Online, 2014. augusztus 30. 11:21

A Xerox friss felmérése szerint a megkérdezettek többsége, 76 százalékuk világszerte úgy látja, hogy a nyomtatott dokumentumok és így a nyomtatás sem fognak eltűnni az életünkből. Az azonban egyre inkább látszik, hogy lassan a 3D lesz uralkodó, és a nyomtatás kifejezés apránként egészen új értelmet nyer, többek között az egészségügy területén.

A digitális technológia új utakat nyitott, és jelentősen szélesítette a felhasználási lehetőségeket a nyomtatás világában, mindinkább kihasználva a perszonalizáció nyújtotta előnyöket. Többek közt a csomagolás területén érhető tetten a gyors fejlődés, ahol olyan személyre szabott megoldások fejlesztése zajlik, amelyekkel a vásárlók speciális igényei még jobban kielégíthetőek.

 

Michelle Chrétien, a Xerox Kanada vezető kutatója egy lehetséges jövőbeni felhasználási módot vázol fel. „Képzeljük csak el, milyen lenne, ha a gyógyszertárban kapott pirulák csomagolásán nem általános leírást találnánk, hanem a saját, éppen aktuális egészségi állapotunkhoz igazodót, amely nem csupán a készítmény  mellékhatásaira hívja fel a figyelmet, hanem kiemelten azokra a veszélyekre is, amelyek nagyobb eséllyel jelentkezhetnek nálunk.” Hozzátette, az intelligens csomagolás előnyei tovább fokozhatóak a 3D nyomtatással. Például amikor bevásárolunk, akkor okoseszközeink kapcsolatba lépnek a nyomtatott elektronikával ellátott termékekkel, és szintén intelligens háztartásunk adatai alapján jelzik, ha az adott árura szükségünk van.

 

Vitathatatlan, hogy a 3D nyomtatásnak meghatározó szerep jut a személyre szóló igények megvalósításában.  A mai állás szerint egy ilyen nyomtatóval például saját fejformánkra szabott, különleges szemüvegkeretet is készíthetünk.

 

Sorra véve a szóba jöhető lehetőségeket, Chretien szerint „az egészségügyben egyelőre szövetek készítésére használják a 3D-s technológiát, de vajon hogyan befolyásolhatja ez a jövőben a betegápolás vagy az elsősegélynyújtás lehetőségeit? Unokáink már olyan ragtapaszt használhatnak, amelyet a webes háziorvosunk ajánlására a házi printeren nyomtatunk, olyan különleges gyógykészítménnyel átitatva, amelyek speciálisan az ő sérülésükre készültek”.

 

A szakember megjegyezte, hogy ezek a fejlesztési irányok részben ma még víziók, de egyvalamiben biztosak lehetünk: a 3D-s nyomtatás átírja a ma érvényes szabályokat. Habár az emberek nagy százaléka szerint a hagyományos nyomtatás sosem fog eltűnni, fel kell készülnünk a lehetőségre, hogy a jövő generációit emlékeztetni kell arra, mit is hívtunk mi a 2000-es évek elején nyomtatásnak.