X99-E WS néven érkezik az Asus új munkaállomás-alaplapja

forrás: Prím Online, 2014. szeptember 2. 09:27

Az ASUS bejelentette az X99-E WS-t: egy olyan új CEB (Compact Electronics Bay) kialakítású munkaállomás-alaplapról van szó, amely az Intel® X99 lapkakészletre épül és akár négy GPU-s kiépítést is támogat teljes, 16x-os PCI Express 3.0 sebességgel, az extrém grafikus teljesítmény eléréséhez.

Az X99-E WS-t válogatott alkatrészek felhasználásával készítették a lehető legnagyobb hatékonyság érdekében, így például integrált Driver-MOSFET (Dr. MOS), exkluzív Beat Thermal Chokes II, rendkívül tartós 12K kondenzátorok és ProCool tápcsatlakozó található rajta.

 


Az X99-E WS iparágvezető tárolási lehetőségeket is nyújt a nyomtatott áramkörre integrált M.2 x4 technológiával, illetve az exkluzív ASUS PIKE II (szabadalomvédett I/O bővítés) és a ThunderboltEX II bővítőkártyák segítségével. Emellett számos egyszerű, hatékony és csak az ASUS alaplapokra jellemző karbantartást segítő eszköz is jár hozzá, például a Q-Code Logger és a Dr. Power.

Kimagasló négykártyás PCI Express 3.0 grafikus teljesítmény


Az X99-E WS hét PCI Express 3.0 kártyahellyel rendelkezik, és akár négy dupla méretű, 16-szoros sebességű grafikus kártya befogadására is képes. Négykártyás (négyprocesszoros) NVIDIA® GeForce® SLI™ és AMD® CrossFireX™. konfigurációk támogatására is alkalmas, ami remek választássá teszi az X99-E WS-t azok, a grafikus területen dolgozó profik számára, akiknek létfontosságú a nagy teljesítmény például a tervezés és a modellezés, vagy az egészségügyi kutatások területén. Ideális a feldolgozásigényes szimulációs és renderelést végző alkalmazások futtatására is.


A X99-E WS emellett bőséges helyet kínál a RAID-kártyák, a PCI Expresshez csatlakoztatott szilárdtest-meghajtók (SSD-k), a videorögzítő kártyák és más alkatrészek számára.

Felsőkategóriás alkatrészek a kiemelkedő hatékonyság érdekében


Az X99-E WS esetében nagy előnyt jelentenek a legkiválóbb minőségű, kézzel válogatott alkatrészek, amelyeket az ASUS mérnökei úgy rendeztek el, hogy kiemelkedő hatékonyságot nyújtsanak. Megtalálható ezek között az integrált Dr. MOS a helytakarékosság és a működési hőmérséklet csökkentése érdekében, vagy az ASUS exkluzív Beat Thermal Chokes II technológia is.  Az utóbbi olyan új tervezésű hőtűrő tekercseket jelent, amelyek nem csak tartósabbak, de akár 94 százalékos hatékonysággal működnek normál terhelés alatt. A speciális „uszonyos” kialakítással a tekercs hőmérséklete 5°C-kal alacsonyabban tartható, ezzel nő a stabilitás, amit a kiváló vezetőképességű aranyozott bevonat is tovább javít. Mindez a gyakorlatban minimális veszteségű tápellátást jelent.


Az ASUS a világ első olyan kiszolgálógyártója, amely 12K szilárdtest-kondenzátorokat használ – és persze az X99-E WS-en is megtalálható néhány ezekből a rendkívül strapabíró alkatrészekből. E strapabíró japán gyártmányú kondenzátorok 12 ezer órát is kibírnak akár 105°C-os hőmérsékleten – messze meghaladva a napi feladatok igényszintjét. A szokásos 65°C-os hőmérsékleten a 12K kondenzátorok várható élettartama 1,2 millió óra – ez valós használatban jóval több, mint egy évszázadot jelentene.


Az X99-E WS-ben a ProCool, az ASUS exkluzív, újratervezett tápcsatlakozója is megtalálható. A ProCool csatlakozókkal kiküszöbölhetők azok az érintkezési gyengeségek, amelyek a szokásos csatlakozókat jellemzik: ez szoros és biztonságos kapcsolatot teremt az alaplap és a tápegység között. Ez a forma egyrészt sokkal erősebb, másrészt hatékonyabb is: a szintkülönbség nélküli kapcsolat alacsonyabb impedanciát és jobb hőleadást eredményez, ezáltal pedig a működési hőmérséklet is csökken.

 



Rugalmas tárolás, gyors és egyszerű hibaelhárítás


Az X99-E WS rendkívül rugalmas tárolási lehetőségeket is nyújt a kártyára integrált M.2 x4 technológiával, és támogatja az ASUS PIKE II és a ThunderboltEX II bővítőkártyák használatát is. Az M.2 egyre népszerűbb választás az operációs rendszert futtató meghajtókhoz, mivel az M.2-es SSD-kkel mindössze néhány pillanat a rendszerindítás – és az X99-E WS M.2 x4 csatlakozója egyaránt támogatja a 2260-as szabványú (60 mm-es) és a 2280 szabványú (80 mm-es) tárhelyek használatát is. Az új alaplapon két SATA Express csatlakozó is található, amelyek akár 10 Gbit/s sebességű adatátvitelre képesek.


A PIKE II kártyával kiegészítve az X99-E WS-ből nagy teljesítményű, rendkívül megbízható, nagyvállalati használatra alkalmas 12 Gbit/s sebességű SAS rendszer építhető, ahol egyetlen kártyán több HBA (hosztbusz-adapter) szolgálja ki a teljesítményorientált alkalmazásokat. Az X99-E WS emellett a ThunderboltEX II-vel, az ASUS első Intel-minősítésű Thunderbolt™ 2 bővítőkártyájával is kompatibilis, vagyis a gép bármikor bővíthető Thunderbolt™ 2 kapcsolattal is a kétirányú, akár 20 Gbit/s sebességű adatátvitelhez – ez az érték a négyszerese az USB 3.0 sebességének.


Az X99-E WS előnyei közé tartozik még az ASUS Q-Code Logger. Ez egy karbantartást segítő gomb, amelynek megnyomásával flash eszközre rögzíthetők a 80-as porton érkező négyjegyű kódok a gyors és kényelmes kiértékeléshez, és ezzel a hibák okának megkereséséhez. Ugyanerre szolgálnak a kényelmesen elhelyezett Dr. Power LED kijelzők üzenetei, amelyek egyértelműen mutatják az esetleges szokatlan tápellátási állapotokat.

Elérhetőség és árak


Az X99-E WS szeptember végétől lesz elérhető a hazai felhasználók számára.