Az iráni elnök türelmet kért az internettel szemben vallási személyiségektől

MTI Sajtóadatbank, 2014. szeptember 2. 10:44

Az iráni elnök arra kérte hétfőn az ország vallási vezetőit, hogy tanúsítsanak nagyobb türelmet az internettel és a technikai újdonságokkal szemben, amelyek az iszlám köztársaságban gyakorta válnak a befolyásos keményvonalas személyiségek bírálatának tárgyává.

A klérus vezetőivel tartott teheráni találkozóján Haszan Róháni elnök azt mondta, az internet fontos eszköz a diákok és tudósok törekvéseihez, hogy új tudásra tegyenek szert, és tudományos eredményeket érjenek el. "Ha valaki a mai világban nem ismeri és nem használja az internetet, az nemhogy szakértőnek, még diáknak sem nevezhető. (...) Nem zárhatjuk el a világot a fiatalabb nemzedék elől" - mondta az elnök az állami televízió által is közvetített beszédében.


A viszonylag mérsékelt politikusnak számító Róháni tavalyi megválasztása után azt ígérte, hogy szélesíteni fogja a média és az internet szabadságát, de beleütközött a keményvonalasok ellenállásába, akik még a harmadik generációs (3G) mobilhálózat kiépítését is ellenezték, azt hangoztatva, hogy az ajtót nyit az erkölcstelen képek továbbítása előtt. A teheráni kormány mindazonáltal az elmúlt hetekben több iráni távközlési cégnek is engedélyezte a 3G-szolgáltatás bevezetését.

A 2009-es elnökválasztást követő tüntetésekre válaszul az iráni hatóságok betiltották az olyan internetes közösségi hálózatokat, mint a Facebook, a Twitter és a YouTube. Az ifjúság és a technikához értő irániak azonban proxy-szerverek használatával és más kerülő utakon kijátsszák a hatósági ellenőrzést.