Őrizetbe vették az egyik vezető kínai hírportál újságíróit cégek zsarolása miatt

MTI Sajtóadatbank, 2014. szeptember 4. 15:33

Az egyik vezető kínai gazdasági magazin több munkatársát vették őrizetbe a sanghaji hatóságok, azzal vádolva őket, hogy negatív hírek közlésének fenyegetésével zsaroltak ki összegeket számos vállalattól - adta hírül a kínai központi televízió (CCTV) csütörtökön.

Az őrizetbe vettek közt van az érintett állami kézben lévő 21st Century Business Herald internetes oldalának Liu nevű főszerkesztője és Csou nevű helyettes szerkesztője, több újságírója és marketingosztályának több munkatársa is. A lap munkatársai mellett egy sanghaji és egy sencseni PR-cég is részt vett a zsarolásban, ezek vezetőit szintén elfogták a rendőrök.
 

A vádak szerint az újság és a PR-cégek tavaly november óta több tucatnyi vállalatot zsaroltak meg őket negatív fényben feltüntető cikkek megjelentetésével. Az áldozatok listáján számos pekingi, sanghaji és dél-kínai nagyvállalat is megtalálható, de a zsarolók különösképpen a tőzsdére vonulás előtt álló, átszervezést, profilváltást tervező vállalatokra koncentráltak, amelyeket különösen érzékenyen érintettek a róluk szóló híradások.
 

A tv szerint a hírportál arra is felhasználta a zsarolást, hogy honlapján hirdetés vásárlására vagy másfajta együttműködésre kényszerítse a vállalatokat. A gyakorlat az volt, hogy amennyiben a zsarolásnak áldozatul esett cégek hajlandók voltak fizetni, a lap azokat pozitív színben feltüntető írásokat jelentetett meg, de az azokról szóló, külső forrásból származó negatív cikkek eltüntetésében is segített.
 

A rendőrség nem tette közzé, hogy a cégek pontosan mennyit fizettek a zsarolóknak, csupán annyit közölt, hogy az utóbbiak "jelentős összegű" haszonra tettek szert illegális tevékenységükből. Az eset azt követően került napvilágra, hogy a kormány nyár közepén a média fokozottabb ellenőrzését, a fizetett cikkek közlésének és a mostani esethez hasonló zsarolási ügyeknek a felszámolását hirdette meg.