Ma az internetlassítás ellen tiltakozunk

forrás: Prím Online, 2014. szeptember 10. 12:13

Ma, Szeptember 10-én tartrják tiltakozásul az internetlassítás napját. Az eredetileg Internet Slowdown Day-nek hívott nappal a csatlakozó szervezetek azt akarják bemutatni nekünk, felhasználóknak, mennyire lassan töltődne be egy weboldal, ha a döntéshozók rábólintanának egy tervezett új szabályozásra.

Az új szabályozás lényege, hogy bizonyos szolgáltatások preferálásra kerülnének. Azaz, amelyik oldal tulajdonosai fizetnek a netszolgáltatóknak, akkor nagy adatmennyiség esetén is gyorsan betöltődne. Aki viszont nem fizet, annak persze sokkal lassabban lenne elérhető az a bizonyos oldal. A tiltakozást kifejezve, szeptember 10-én rengeteg oldalon a betöltési folyamatot kifejező animált jelek lesznek láthatóak.

 



Valójában az akció ideje alatt egyik weboldal sem lassul be, a grafika csak arra van, hogy megmutassa, hogyha megszületik a szabályozás, akkor milyen sokat kéne várni egy-egy oldal betöltődésére.


A tiltakozó akcióhoz kisebb oldalak mellett nagy szervezetek is csatlakoztak. Így a Firefox böngésző mögött álló Mozilla, a Vimeo, a Kickstarter, a Grenpeace, illetve a legtöbb blog alapját képező WordPress, Netflix és Foursquare is.


forrás: HVG