YuMi, az emberek és robotok jövőbeni együttműködésének a hírnöke

forrás: Prím Online, 2014. szeptember 22. 11:43

Az ABB bemutatta YuMi®-t, a világ első, igazi együttműködő robotját.  YuMi emberbarát, kétkarú robot, amelyet már az automatizálás új korszakára terveztek. Alkalmazási területe lehet pl. az apró alkatrészek összeszerelése, ahol a szerelési folyamat során emberek és robotok dolgoznak azonos feladatokon szoros együttműködésben. A YuMi név az angol te és én szavak rövidítésével keletkezett, és az együtt dolgozó két félre utal.

YuMi fejlesztésének egyik szempontja az volt, hogy a robot elsőként a fogyasztói elektronikai ipar rugalmas és agilis gyártási igényeinek feleljen meg. A későbbiek során fokozatosan forgalomba kerülnek a piac többi szegmensét kiszolgáló változatok is. YuMi együttműködő, kétkarú, összeszerelésre kialakított robot, amely tapintási és látási képességekkel is rendelkezik. A robot puha, kipárnázott kettős karja, kombinálva az innovatív nyomaték- és erőérzékelési technológiával, garantálja a YuMi-val együttdolgozó ember biztonságát. A biztonság magába a robot funkcionalitásába, a működésének a kialakításába van beépítve, amely képessé teszi a robotot, hogy cella-független üzemmódban dolgozhasson.

 


YuMi, amely ügyesen kezeli a mechanikus karórák törékeny, piciny alkatrészeit és a mobil telefonok, táblagépek, asztali számítógépek alkatrészeit egyaránt, olyan precizitással dolgozik, hogy még a cérnát is be tudja fűzni a tűbe.


„YuMi” meg fogja változtatni az emberiség gyártásra és ipari folyamatokra vonatkozó számos felvetését”, – mondta Pekka Tiitinen, az ipari automatizálás és hajtások divízió vezetője. “YuMi a lehetőségek hosszú sorát nyitja meg előttünk. Kijelenthetjük, hogy az ipari automatizálás izgalmas, új korszakának a kezdetéhez érkeztünk.” 

 


Per Vegard Nerseth, az ABB globális robotika üzletágának vezetője, az alábbiakat fűzte hozzá Tiiten szavaihoz, “a robot YuMi névre keresztelése az emberek és gépek közötti együttműködés szellemiségét fejezi ki, annak a kooperációnak a szellemét, amely keretében az egymás mellett dolgozó emberek és robotok azonos feladatokat oldanak meg közösen olyan módon, ahogy az korábban elképzelhetetlen volt.” 


YuMi piaci bevezetésére 2015. április 13-án kerül sor Németországban, amikor is a világ legnagyobb ipari technológiai vásárának számító Hannover Messe-n debütál a szakmai közönség előtt.  

Az ABB (www.abb.com) a világ vezető vállalata az energetika és az automatizálás területén. Korszerű megoldásaival lehetővé teszi a közüzemi szolgáltató és az ipari ügyfeleinek, hogy növeljék termelékenységüket, miközben csökkentik a környezeti ártalmakat. Az ABB csoport a világ közel 100 országában van jelen, és kb. 145.000 alkalmazottat foglalkoztat.