Szegeden tartották a 8. IT STAR nemzetközi konferenciát

forrás: Prím Online, 2014. szeptember 22. 16:31

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) által alapított és fenntartott nagyszabású Informatika Történeti Kiállítás helyszínén, a szegedi Agorában rendezték meg az IT STAR nemzetközi konferenciát szeptember 19-én. A rendezvényt a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) szakmai tanácsadó testületének elnöke, Biró Albert nyitotta meg.

Az Informatika Történeti Kiállítás volt a 8. IT STAR Workshop helyszíne Szegeden. A rendezvény az elmúlt évszázad informatika története köré szerveződött.

 

A konferencia díszelőadója Blagovest Sendov bolgár akadémikus volt, aki nyitóelőadásában az 1960-as és 70-es évek Kelet-Európájának informatikai együttműködéseiről beszélt. Őt további olyan előadók követték, akik szakmájuk és földrajzi régiójuk kiemelkedő egyéniségei. Így szó volt többek között az egykori Szovjetunió, Csehszlovákia és Jugoszlávia informatika-történelméről is, ami manapság igazi kuriózumnak számít.

 

Az Informatika Történeti Kiállításról – amelyet a résztvevők Muszka Dániel és Bohus Mihály értő vezetésével meg is tekintenek  és annak létrehozásáról Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója tartott előadást. A hazai informatika mérföldköveiről pedig Dömölki Bálint, az NJSZT tiszteletbeli elnöke emlékezik meg.

 

A konferencia rendezője és házigazdája a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, szakmai együttműködő partnere a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács volt.