Nyilvános a milánói Scala archívuma

Czipperer Dia, 2014. szeptember 26. 08:31

Ingyen hozzáférhető a milánói Scala archívuma. Regisztálni sem szükséges a gyűjtemény megtekintéséhez, amely nem csupán a színház zenei történetét tárja fel az érdeklődők előtt. Több mint 60 év rendszerezett gyűjteménye tekinthető meg az oldalon.

Mér felkerült a milánói Scala archívuma a hivatalos oldalra. A gyűjteményben nem csak zeneművek találhatók, hanem az érdeklődők számára feltárulnak az előadások díszletei, kellékei, plakátjai is.

 

Több mint 60 év anyagát tették elérhetővé. Az 1950-től színpadra vitt előadások anyaga került bele az archívumba: 205 ezer fénykép, 5 ezer jelmez, 800 kellék, 12 ezer plakát.

 

 

A digitalizáció 1998-ban indult. Ennek során a Scala a mintegy hatvanöt év nagyrészt már bekerült az archívumba, amelyben több mindegyre lehet keresni: az operák címe, az évad, a darabok szereplői és előadói alapján is.

 

A cél az, hogy ne csak operarajongók vagy szakértők férjenek hozzá a gyűjteményhez, ezért még regisztrációra sincsen szükség. Sok milánói sem ismeri valójában az operaházat, így számukra is hasznos lehet a gyűjtemény.

 

Forrás: MTI