Törvény bünteti a bosszúvideók terjesztését

MTI Sajtóadatbank, 2014. október 5. 08:56

Két újabb, a magánélet védelmét szolgáló törvényt léptetett életbe Kalifornia állam: az egyiket a paparazzók drónhasználata, egy másikat pedig a magánkészítésű meztelen felvételek hozzájárulás nélküli terjesztése ellen.

A Jerry Brown kormányzó által kedden aláírt törvények elsősorban a hírességek védelmét szolgálják, miután egy hekker augusztusban világszerte ismert női sztárok meztelen fotóinak százait töltötte fel a világhálóra. A kaliforniai törvényhozás egyik demokrata tagja, Ed Chau által beterjesztett jogszabály megtiltja a drónok vagy más robotizált berendezések felhasználását "személyes és családi tevékenységek rögzítésére".

Chau honlapján üdvözölte az aláírást ismételten hangoztatva, hogy "a technológia fejlődésével és azzal, hogy a robotizált (távirányítású) készülékek egyre szélesebb közönségnek válnak elérhetővé, módfelett felerősödött a magánélet elleni támadások veszélye".

A kormányzó által életbe léptetett másik jogszabály alapot teremt arra, hogy eljárást indítsanak mindazok ellen, akik "szexuális tartalmú fénykép- vagy videofelvételt terjesztenek egy másik személyről annak hozzájárulása nélkül" és "érzelmi kényszerhelyzetbe hozása szándékával".

A kaliforniai képviselő-testület már tavaly megszavazott egy törvényt, amely hat hónapig terjedő börtönnel büntetni rendeli a "bosszúpornók" terjesztőit, vagyis azokat, akik meztelen felvételeket tesznek közzé korábbi partnerükről annak beleegyezése nélkül.

A kedden érvénybe léptetett újabb jogszabály ennek a hatályát terjeszti ki, jogot teremtve arra, hogy a sértett követelhesse az internetre feltett felvételek eltávolítását vagy polgári perben kártérítést követelhessen. Lehetővé teszi emellett azt is, hogy áldozat személyazonosságának védelmében álnév alatt lehessen peres eljárást kezdeményezni.