Digitalizált térképeken tanulmányozható a főváros fejlődése

MTI Sajtóadatbank, 2014. október 9. 09:35

Bemutatták azt a harminc régi, részletes térképet, amelyek segítségével az interneten tanulmányozható a főváros fejlődése a 18. század elejétől a 20. század közepéig.

A Budapest Főváros Levéltárában tartott bemutatón Csomós Miklós főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: a múltat többféleképpen lehet megőrizni, például a térképekkel. Talán sokan nem tudják, mennyire fontos ez - tette hozzá -, pedig egyetlen város fejlesztése sem képzelhető el a múlt, a földrajzi adottságok tökéletes ismerete nélkül. Szavai szerint Budapest szerencsés helyzetben van, mert "sok-sok réteg, az élet különböző szintjei rakódtak rá".

 


 

Kenyeres István, a fővárosi levéltár főigazgatója elmondta: a kedden bemutatott harminc térkép a Habsburg Birodalom és az Osztrák-Magyar Monarchia történelmi térképeit modern térinformatikai eszközökkel közzétevő Mapire (Historical maps of the Habsburg Empire) projekt második szakasza, elsőként katonai térképek digitalizált változatait mutatták be márciusban. Közölte: az összes térkép úgynevezett georeferálással készült, vagyis minden képkoordinátához GPS-koordinátákat rendeltek.
 

Fabó Beáta főlevéltáros elmondta: a harminc térkép válogatás, amely a 18. századtól 1946-ig "szinte teljesen lefedi Budapest történetét". Hozzátette: a térképkészítés egy-egy "csúcspontján" készültek ezek a térképek, például II. József korában, amikor a katonai és a gazdasági célú térképkészítés mellett az idegenforgalmi is megjelent, a reformkorban, amikor az utazás egyre fontosabbá vált, és be kellett mutatni Pest-Budát az érkező külföldieknek, vagy éppen a városegyesítés idején, amikor először készültek igazán pontos térképek, háromszögeléssel.
 

A harminc térkép között vannak a földméréshez használt, úgynevezett kataszteri térképek is. A régi térképeket kompatibilissé tették a ma használatos népszerű térképes programok közül többel is, és összehasonlíthatók a korábbi és az aktuális állapotok. A harminc térkép (körülbelül kétezer térképszelvény) a Budapest Főváros Levéltár honlapján (http://bfl.archivportal.hu/), valamint a http://mapire.eu weboldalon bárki számára ingyenesen hozzáférhető.