Másfél millió budapesti ingyen kaphat majd okoskártyát

MTI Sajtóadatbank, 2014. október 10. 10:21

Hamarosan megszűnnek a papíralapú menetjegyek és bérletek Budapesten. Jövőre kezdődhet az elektronikus jegyek bevezetése, egy chippel ellátott műanyag kártyával lehet majd utazni. Lesz névre szóló és átruházható változata is. A budapestiek első alkalommal ingyen kaphatják meg a kártyákat. A metró- és HÉV-állomásokra beléptető kapukat telepítenek, a buszokon, villamosokon pedig érvényesítő készülékek lesznek.

1968 óta, azaz csaknem 50 éve az utasok maguk érvényesítik papíralapú jegyeiket és mutatják fel bérleteiket. Jövőre azonban elkezdik az elektronikus jegyrendszer kiépítését a fővárosban. Egy német cég 27 milliárd forintért fejleszti a rendszert. "Ez a papíralapú jegyrendszer, ami nálunk működött, Európa szégyene kezdett lenni. Ezen túljutunk, és megvalósul az idő alapú elektronikus jegyrendszer, aminek a megvalósítása nemcsak sokba kerül, hanem bizonyos időt is igényel, hiszen elég komoly beruházásról van szó" - mondta Tarlós István főpolgármester.


A szlovákiai Dunaszerdahelyen már évek óta működik az elektronikus jegyrendszer. Az utasok felszálláskor hozzáérintik az okoskártyájukat egy érzékelőhöz, ami automatikusan levonja róla a menetdíjat. A brüsszeli metrón is okoskártyákkal utaznak az emberek. Csak egy érintés, és már nyílnak is az elektromos kapuk a metró bejáratánál. Akinek elfogy a kártyáról a pénze, bármelyik automatánál feltöltheti. "Ez egy jó rendszer, nagyon gyors a jegykezelés, sokkal gyorsabb, mint azelőtt. Nagyon egyszerű feltölteni a kártyát, és megújítani a bérleteket" - fogalmazott a brüsszeli közlekedési vállalat szóvivője.

Budapesten is ezekhez hasonló rendszer váltja majd a mostani papírjegyeket és bérleteket. A tervek szerint másfél millió budapesti ingyen kap majd okoskártyát. Kiépítenek egy új számítógépes rendszert, a járművekre mintegy 10 ezer érvényesítő készüléket szerelnek fel, a metróállomások bejáratához pedig ki- és beléptető kapukat telepítenek. A teljes átállás három évig tart, várhatóan 2017 végére fejeződik be.

Forrás: M1 Híradó