Szobrot állítanak a Wikipédiának

MTI Sajtóadatbank, 2014. október 12. 12:37

Szobrot állítanak a Wikipédia szabad internetes enciklopédia szerzőinek tiszteletére a nyugat-lengyelországi Slubice határvárosban.

A kezdeményező Krzysztof Wojciechowski professzor, a slubicei Collegium Polonicum igazgatója csütörtökön elmondta, hogy ez lesz a világ első Wikipédia-emlékműve. Október 22-én avatják fel a slubicei Frankfurt téren. Mint mondta, valósággal ámulatba ejti őt az a hatalmas és megbízható munka, amely a - Lengyelországban rendkívül népszerű - Wikipédia mögött van.

A Wikipédiát bárki bővítheti, de vannak szerkesztői, akik ügyelnek arra, nehogy hamis vagy nem helyénvaló tartalmak kerüljenek fel rá.

Lengyel nyelven már több mint 1 millió szócikk található rajta, ami vetélkedik a francia vagy spanyol szócikkek számával. Naponta több mint 200 új lengyel szócikk kerül fel rá. Havonta mintegy 5 ezer lengyel szerkesztő működik közre a munkában.

"Kész vagyok térdre borulni a Wikipédia előtt, ezért találtam ki az emlékművet, ahol ezt megtehetem" - jelentette ki Wojciechowski.

A szobor nem egészen 2 méter magas lesz, és sárgarézre emlékeztető farostlemezből és műgyantából készül. Egy örmény szobrász, Mihran Hakobján munkája, aki a Collegium Polonicumban tanult. A szobor 47 ezer zlotyba (3,44 millió forintba) kerül, amelyet a slubicei önkormányzat finanszíroz. Az ünnepélyes avatás előtt tudományos ülést is tartanak a tanintézményben.