Már öt hazai múzeum is látogatható virtuálisan

MTI Sajtóadatbank, 2014. október 22. 08:21

Immár a Magyar Nemzeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és az Iparművészeti Múzeum anyaga érhető el az interneten keresztül, vagyis látogatható virtuálisan - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért felelős államtitkársága.

A virtuális látogatást lehetővé tévő adatbázishoz - a Google Art Projekt programjához - mostantól kisebb közgyűjtemények is csatlakozhatnak Magyarországon - olvasható az államtitkárság sajtóközleményében. A programhoz világszerte több mint 500 múzeum csatlakozott eddig, egyebek mellett a New York-i Metropolitan, a firenzei Uffizi, a londoni British Museum és a bécsi Kunsthistorisches Museum gyűjteménye is hozzáférhető már az interneten.

 


 

A csatlakozó intézmények négy különböző, de részben egymáshoz kötődő digitális megjelenési formát vehetnek igénybe. A virtuális galéria gyűjteményi tárgyakat mutat be nagyfelbontású fotóval és angol nyelvű leíró adatokkal, a gigapixel egy kiválasztott műtárgyról rendkívül nagy felbontású felvételt tartalmaz, a virtuális séta a kiállító terek képzeletbeli bejárására ad lehetőséget egy speciális kamerával készült felvételek segítségével, míg a virtuális kiállítás tematikus gyűjteményi válogatások megjelenítésére alkalmas.
 

A tartalomszolgáltató múzeumok, gyűjtemények saját adminisztrátori hozzáféréssel hozzák létre ezeket a tartalmakat, ideális esetben mind a négy különböző digitális megjelenési formát felhasználva.
 

A projekthez történő csatlakozás ingyenes. További, angol nyelvű információ a https://www.google.com/culturalinstitute weboldalon érhető el.