Kiválasztották azt az öt startup céget, amelyik bemutatkozhat a bécsi versenyen

MTI Sajtóadatbank, 2014. október 28. 08:31

Kiválasztották azt az öt startupot, amelyek részt vehetnek az október 29-30-án Bécsben megrendezett kétnapos innovációs és technológiai Pioneers Festivalon, ahol 3500 fős nemzetközi közönség és 250 világszinten elismert befektető előtt szerepelhetnek.

A Pioneers Festival standhelyekért megmérettetést hirdetett a Loffice közösségi iroda. A versenyre rekord számú jelentkezés érkezett, 88 hazai startup adta le a megadott határidőig pályázatát, az IT szektortól az egészségügyi fejlesztéseken át a fejlődő országokat támogató, egyszerű technológiákig és kulturális, valamint társadalmi projektekig számos területet felölelő innovatív ötletek jelentek meg - közölte a verseny szervezője. Hazai és osztrák befektetők, gazdasági szakemberek döntöttek arról, melyik az az 5 startup, amelynek tagjai a Pioneers Festivalon ingyenes standdal bemutatkozhatnak.
 

A nyertesek egyike, a Colibrilabs egy erdélyi startup vállalkozás, amely drónjaival a jelenlegi világrekordot szándékozik megdönteni. Prototípusai már most ötször több időt töltenek a levegőben, mint az átlagos versenytársai.
 

A másik kiválasztott a Codie, amely egy fejlesztő játék 10-14 éves gyerekek számára, segítségével a fiatalok játszva sajátítják el a programozás és a számítógépes logika alapjait. A csomag egy robotból és egy okostelefon applikációból áll. Az applikáció a startup által készített, egyedi, grafikus programnyelvet használja, a roboton pedig a gyerekek által létrehozott programok futtathatóak.
 

A DZZOM bioinformatikai vállalkozás élen jár a humán sejteken belüli gének és fehérjék által alkotott hálózatok építésében és szimulációjában, így hozzájárul a komplex betegségek biológiai folyamatainak és kapcsolatainak megértéséhez. A projekt célja, hogy a kutatók által kifejlesztett termékekkel onkológiai, szív- és érrendszeri, vagy immunológiai betegségek korai diagnózisát segítse, és lehetőséget teremtsen személyre szabott terápiák kifejlesztéséhez.
 

A Liber8 Technology célja, hogy megszabadítsa a világot a lemerülő akkumulátoroktól és a mindent behálózó kábelektől. A magyar cég olyan IT termékeket gyárt majd, amik kábel és gombok nélkül működnek és sohasem kell őket tölteni. Első termékük egy e-ink kijelzővel borított, NFC chippel kommunikáló luxuskarkötő lesz, amit mobiltelefonnal lehet vezérelni.
 

Az ötödik kiválasztott a GyroSet elektronikus kerekesszék vezérlő platform, amely fedélzeti számítógépe és egyedülálló fejvezérlése révén kinyitja a világot a súlyosan mozgássérült emberek számára. A megoldás a sérült felhasználók igényeit maximálisan figyelembe véve született, ezáltal található benne fejvezérlés, környezetvezérlés, beszéd szintetizátor, navigáció és internet elérés, valamint elektronikus menetstabilizáló algoritmusok, és ha mindez nem lenne elég, fékezéskor még a kerekesszék akkumulátorait is tölti.