Elbontották Steve Jobs emlékművét az oroszok

MTI Sajtóadatbank, 2014. november 4. 15:43

Elbontották a Steve Jobs emlékére egy szentpétervári egyetem kampuszán emelt iPhone-szobrot, miután a Jobs által alapított Apple amerikai informatikai óriáscég jelenlegi elnök-vezérigazgatója, Tim Cook nyilvánosan vállalta homoszexualitását.

A Nyugat-Európai Pénzügyi Szövetség (ZEFSZ) nevű orosz vállalati tömörülés közleményben jelentette be a honlapján, hogy "kénytelenek voltak" elbontani a két méter magas okostelefon-formájú emlékművet, miután az új cégvezető "nyilvánosan szodómiára hívott fel".

Az indoklás szerint az orosz törvények tiltják a "homoszexuális propagandát" a fiatalkorúak körében, ezért kényszerültek eltávolítani a szobrot a helyről, "fiatal hallgatók és tudósok közvetlen környezetéből".

 



Az orosz törvények védik a gyermekeket a hagyományos családmodellt tagadó információtól - hangoztatta a ZEFSZ, amely 2013 januárjában a hasnyálmirigyrákban két évvel korábban, 56 évesen elhunyt Steve Jobs emlékére a szobrot emeltette.

A vállalati szövetség közleményével szembehelyezkedve a TASZSZ orosz hírügynökség azt állította, hogy a Jobs-emlékművet a szentpétervári cégtömörülés valójában karbantartás miatt szerelte le.

Tim Cook múlt heti bejelentése után Vitalij Milonov szentpétervári regionális képviselő, a "melegpropagandát" tiltó, előbb saját kormányzóságában, majd szövetségi szinten is bevezetett törvény kezdeményezője javasolta, hogy tiltsák ki Oroszországból az Apple vezérigazgatóját. Az 53 éves Cook az eddigi legismertebb amerikai vállalatvezető, aki felvállalta másságát.