A Kaspersky szerint 8-ból 1 felhasználó nem hisz a kiberfenyegetésekben

forrás: Prím Online, 2014. november 6. 11:31

Az internethasználók 12 százaléka nem tekinti valóságosnak a kibertámadásokat. Úgy gondolják, hogy a fenyegetés mértékét csupán az intenetetes biztonsági cégek nagyítják fel. Azonban e tévedésük miatt nap mint nap védelem nélkül maradnak, és kockára teszik az adataikat, valamint virtuális életüket. 

A statisztikák szerint még azok sincsenek mindannyian meggyőződve róla, hogy szükségük lenne védelemre, akik egyébként elfogadják, hogy a kiberfenyegetettség valós. Furcsa, de mindössze a válaszadók 22 százaléka tudja elképzelni, hogy ő maga kiberbűnözők célpontja lehet. Pedig a valóságban bárkinek a készüléke felkeltheti a támadók érdeklődését. Még akkor is megtörténhet, ha a tulajdonos nem tárol rajta értékes adatokat és nem végez vele pénzügyi tranzakciókat online, hogy a kiberbűnözők egy számítógépet, okostelefont, vagy tabletet egy bothálózat elemeként használjanak, amely spamet küld szét, DDoS támadásokat hajt végre, vagy adathalász hivatkozásokat terjeszt azonnali üzenetekben és e-mailekben.

 

A felhasználók több mint harmada (34 százaléka) nem aggódik amiatt, hogy az online fiókjai veszélyben lehetnek. Döntően ez jellemző nem csak a személyes közösségi média oldalakra, hanem az online bankfiókokra is, melynek eredményeképpen könnyen a kiberbűnözők ellenőrzése alá kerülhetnek a felhasználók pénzügyei. Azonban sokan teljesen valószínűtlennek gondolják, hogy kibertámadások következtében anyagi veszteségek érhetik – a válaszadók 42 százaléka egyáltalán nincs tudatában, vagy nem aggódik az ilyen jellegű károk lehetősége miatt.

 

 

Az egyik tényező, amelyet nem vesznek figyelembe, hogy ilyen veszteségek nem csupán a bankszámlájuk megcsapolása révén következhetnek be. A malware fertőzések is vezethetnek váratlan kiadásokhoz, ezek közé tartozik az informatikai szakértő költsége, a szoftver újratelepítése, vagy az abból adódó károk, hogy átmenetileg nem elérhető az eszköz. Azon válaszadóknak, akiknek volt már malware a készülékén, 21 százaléka tapasztalt ilyen jellegű költségeket a saját esete kapcsán.

 

A B2B International és a Kaspersky Lab közös felmérés szerint a megkérdezettek 18 százaléka nincs tudatában annak, hogy a nyilvános Wi-Fi hálózatok használata kockázattal jár, mert az ilyen hálózaton továbbított adatokat kiberbűnözők ellophatják. A felhasználók lényegesen nagyobb hányada (30 százaléka) bár tudatában van ennek a veszélynek, mégsem gondolja, hogy aggódnia kellene emiatt. Ugyanakkor a válaszadók 59 százaléka használ nyilvános hálózatot, és 12 százalékuk megadja bejelentkezési adatait a weboldakon, amikor ilyen hálózathoz csatlakozik.

 

Elena Kharchenko, a Kaspersky Lab fogyasztói termékekért felelős vezetője szerint azok az emberek, akik azt hiszik, hogy biztonságban vannak, mert a kiberbűnözőket nem mutatnak érdeklődést irántuk, és békén hagyják őket, egyszerűen nem értik az online fenyegetések természetét. A hackerek általában nem konkrét célpontokat keresnek, hanem össze akarnak szedni annyi áldozatot, amennyit csak lehet. Ezért nagyon kockázatos védelmi megoldás nélkül használni az internetet. 

 

A Kaspersky Internet Security – multi-device 2015 olyan megoldás, amely védelmet jelent a legfrissebb internetes veszélyek ellen, anélkül, hogy akadályozná a felhasználót, vagy lelassítaná az eszközt. Megóvja a Microsoft Windows, Apple OS X és Google Android operációs rendszerű készülékeket. Blokkolja a malware-eket, érzékeli az adathalászatot és a rosszindulatú webhelyeket, figyelmezteti a felhasználót a nem megbízható Wi-Fi kapcsolatok veszélyeire, valamint biztonságos böngészést kínál az Apple iOS-t és a Microsoft Windows Phone-t használók számára. 

 

A szoftvert mi is teszteltük androidos felületen. Az erről íródott tesztet elolvashatják a Letöltés blogon.