Életet menthet az új mobilalkalmazás

MTI Sajtóadatbank, 2014. november 9. 15:49

Ingyenes mobiltelefonos applikáción keresztül konzultálhatnak a jövőben a sebészspecialisták arról, hogy műthető-e a daganatos betegek májáttétje.

Egyre több egészségügyi alkalmazás jelenik meg okostelefonokra. Van, amelyik a napi mozgásmennyiséget ellenőrzi, de akad olyan is, melyik a vérnyomásra figyel. November közepén újabb fejlesztést mutatnak be, amely a májáttétes daganatos betegeknek segíthet.

Vastagbélrák esetében a máj az a szerv, amelybe a daganatsejtek a leggyakrabban áttétet képeznek - mondta a Kossuth Rádiónak Peták István, a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ tudományos igazgatója. Hozzátette: a máj jól operálható, hiszen bizonyos részei képesek regenerálódni.

Állítása szerint egyre jobban fejlődnek azok a technikák, amelyekkel el lehet távolítani az áttéteket, számos sebész pedig az ilyen jellegű műtétekre specializálódott. "Természetesen ilyen specialista nincs minden kórházban és onkológiai centrumban, idehaza hét klinikán dolgoznak olyan szakemberek, akik ebben gyakorlottak" - jegyezte meg.

Eddig sok esetben személyes konzultációra volt szükség ahhoz, hogy a specialisták is véleményt alkothassanak a daganatos beteg állapotáról és arról, hogy műthető-e az áttét. "Az utazás azonban megterhelő, és időt is veszítünk vele" - domborította ki a tudományos-igazgató.

Kiemelte: ha nem műthető a májáttét, akkor a daganatos betegek ötéves túlélési esélye a statisztikák szerint csupán öt százalék, ellenkező esetben azonban megtízszereződik, ami óriási különbség.

Az ingyenes applikáció segítségével a sebészek elküldhetik egymásnak a páciensek CT-felvételeit, és anélkül konzultálhatnak, hogy a betegnek utaznia kellene.

Forrás: Kossuth Rádió/Közelről / hirado.hu