Most indul be igazán a mobilnetezés

MTI Sajtóadatbank, 2014. november 13. 08:32

Hat év múlva 90 százalékos széles sávú mobilinternet-lefedettség lesz a világon, miközben a mobil-adatforgalom várhatóan a mostaninak a tízszeresére nő - derült ki az Ericsson svéd távközlési óriáscég éves üzleti innovációs fórumán Stockholmban, amelynek fő témái a digitális technológia jövője és társadalmi hatásai voltak.

Hans Vestberg, az Ericsson vezérigazgatója előadásában hangoztatta: hatalmas átalakulás zajlik a telekommunikációban, 25 év alatt nulláról 7,1 milliárdra nőtt a mobil-előfizetések száma, 5 év alatt ért el 2,9 milliárdot a szélessávúmobil-előfizetések száma. Ez a változás még lassúnak számít ahhoz képest, ami a következő öt évben várható - mondta Hans Vestberg, hozzátéve: 2019-re várhatóan 9 milliárd mobil előfizetés lesz a világon, több mint ahány ember. A szélessávúmobil-előfizetések száma el fogja érni 7,5 milliárdot, két és félszer annyi lesz, mint most - közölte.

A mobilhálózatokon bonyolított adatforgalom típusát nézve 2010-ben még nagyjából egyenlő volt a hang- és az adattovábbítás rész aránya. Idén nagymértékben eltolódott az adatok javára, mintegy tízszer nagyobb az adatforgalom (többek között az internetes böngészés, alkalmazások használata, videónézés, zenehallgatás) aránya, ami 2020-ra várhatóan a mostani tízszeresére fog nőni, elsősorban a médiatartalmak folytán.

Ez a technológiai átalakulás óriási hatással lesz más iparágakra, többek között a médiára, a pénzügyi szektorra, az egészségügyre és az autógyártásra. Meg kell érteni, hogy mik lesznek az elvárásai ezeknek az iparágaknak - mondta Hans Vestberg. Az országok közötti versengést nagyban befolyásolja a digitális infrastruktúra fejlettsége - mondta. Hozzátette: a társadalmi részvétel, a szolgáltatásokhoz egyenlő eséllyel való hozzáférés biztosítása kiemelten fontos.

A nemzeti kormányokkal való együttműködésről szólva Hans Vestberg az MTI kérdésére elmondta: Európában jóval összetettebb a helyzet, mint például a nagyjából hasonló méretű Egyesült Államokban, mivel a távközlés, a műsorszolgáltatás és az internet szabályozása jócskán eltér egymástól. A legszigorúbban a távközlés területét szabályozzák a kormányok, meghatározva az árakat, az adatok kezelését - mondta. A műsorszolgáltatást elsősorban a közszolgáltatók esetében szabályozzák, az internetet pedig egyáltalán nem kötik szabályok, mivel nincs felette kormány. Azonban az internetszolgáltatók tudnak távközlési szolgáltatásokat nyújtani (internetes telefonálás) és a műsorszolgáltatók által előállított tartalmat is tudják interneten keresztül közvetíteni - fejtette ki. A távközlési szolgáltatóknak előírt szabályozást nem lehet az internetre alkalmazni - mondta. Ugyanazokért a szolgáltatásokért versenyeznek a távközlési és az internetes szolgáltatók, ám csak a távközlés és a műsorszolgáltatás van szabályozva - mutatott rá, hozzátéve: ez egy dilemma az iparágban.

Az internetsemlegességről, vagyis arról, hogy legyen-e megkülönböztetés az interneten zajló adatforgalomban a fontos és kevésbé fontos adat között, az Ericsson vezérigazgatója nem foglalt egyértelműen állást. Nincs egyszerű igen vagy nem válasz erre a kérdésre - jegyezte meg. Mindenkinek biztosítani kell a hozzáférést az internethez, ebben nem lehet diszkrimináció - mondta. De azért lehetnek olyan helyzetek, amikor meg kell különböztetni az egyes eszközöket egymástól - tette hozzá, idézve egy esetet, amikor a hálózatba kapcsolt autó önkormányzó üzemmódban előnyt élvezhet egy videót letöltő emberrel szemben a sávszélesség-használatban.