Magyarországi eseményekről emlékezik meg a Google

MTI Sajtóadatbank, 2014. november 14. 11:23

A Google az OSA Archívummal együttműködve virtuális kiállítással emlékezik a 25 évvel ezelőtti rendszerváltásra a Google Kulturális Intézetének honlapján. A magyarországi eseményekről szóló online kiállításon korabeli fotókkal és videókkal mutatják be az 1989-es rendszerváltáshoz vezető utat.

Az OSA Archívum által összeállított, magyarországi eseményeket bemutató kiállításban többek között a Szabad Európa Rádió gyűjteményéből válogatott anyagok, magyar állami propagandafilmek és kutatási dokumentumok, interjúk, jelentések és poszterek, illetve a Fortepan amatőr fotóarchívum képei is szerepelnek.

Az internetezők megnézhetnek egy kézzel rajzolt Budapest-térképet, amely az 1956 október–novemberi csapatmozgásokat és harcok helyszíneit ábrázolja. A térképet valószínűleg Király Béla vezérezredes, Budapest katonai parancsnoka készítette az ENSZ 1956-os Különbizottságának meghallgatására. Találnak fotót arról a faragott kopjafáról, melyet 300 társával együtt az Inconnu független művészcsoport készített és helyezett el a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában az '56-os forradalom névtelen áldozatainak emlékére, illetve egy részletet a Szabad Európa Rádió háttérjelentéséről, amely többek között Nagy Imre és mártírtársai 1986. június 16-ai hivatalos újratemetéséről szól.

A magyar eseményeket feldolgozó virtuális kiállítás mellett a rendszerváltás 25. évfordulója alkalmából további kilenc tematikus kiállítás tekinthető meg a Google Kulturális Intézetének oldalán, melyeket cseh, szlovák, valamint lengyel múzeumok és archívumkezelők állítottak össze.

 



A Google Kulturális Intézetéről


A Google Cultural Institute célja, hogy a világ kulturális kincsei, archívumai, a kulturális örökség részei és egyéb kulturális anyagok elérhetővé váljanak az interneten. A kezdeményezés azért jött létre, hogy a világ kultúrájának minél nagyobb részét fedezhessék fel az emberek az interneten. A Google Kulturális Intézete azzal, hogy az interneten is elérhetővé teszi a kulturális kincseket, demokratizálja a hozzáférést a múlt eseményeihez, miközben megőrzi ezeket az értékeket a jövő generációi számára.