Az okostotthon elképzelés egyre inkább valósággá válik

Czipperer Dia, 2014. november 14. 14:21

A jövőben nemcsak a technológia alakul át, hanem vele együtt életünk is. Már otthonunk sem lesz a régi, hiszen a fejlődés mindennapjainkra is hatással van. Az okosotthon nem csak egy vágyott világ, már a küszöbön vagyunk, hamarosan pedig az ajtó is megnyílik.

Ahogy az a Piac és Profit Okos üzlet konferenciáján is elhangzott, nem kell már sokat várni arra, hogy otthonuk, vagyis a benne található eszközök is intelligenssé váljanak. Már most is számos okoseszközzel vagyunk körülvévée, innen már csak egy lépés az intelligens okos koncepciója.

 

A Corning videója is jól mutatja, milyen lehet a jövő, amely nem is tűnik olyan távolinak, látva a jelenlegi technológiai fejlesztéseket.

 

 

 

Az ablakszigető.hu oldal is éppen ezt a témát fejtegeti. A nagy óriáscégek megállíthatatlannak tűnnek, és a fejlesztések szépen lassan mindennapi életvitelünkbe is beszivárognak. Gondoljunk csak arra, hogy a keresőóriás Google felvásárolta a Nest Labot, az okosotthonokkal foglalkozó vállalatot, amely jelentős hatással lehet a vállalat fejlesztési irányaira.

 

Nos, ma már ott tartunk, hogy Mercedes-Benz autói már képesek kommunikálni a Nest Lab okos otthonainak berendezéseivel, és vannak már olyan karkötők is, melyek megbecsülik, viselője mikor ébred fel, és ennek alapján értesíti a ház több berendezését.

 

Ha pedig személyi asszisztense van valakinek szüksége, már most sem kell aggódnia. Az Amzonon már kapható az Alexa névre hallgató eszköz, amely tájékoztat a legfrissebb  hírekről, forgalmi dugókról, segít eldönteni, milyen ruhát vegyünk fel, vagy elmondja, milyen időre számíthatunk. Bármit kérdezhetünk tőle.

 

Ismertebb vizekre evezve a Samsung sem maradt ki a sorból, hiszen már ők is megalkották a maguk okos applikációját, mellyel a szintén Samsung gyártmányú háztartási eszközök vezérelhetők távolról.
 

 

A Facebook a zár

 

Egészen elképesztőnek tűnő ötletek is szárnyra kaptak már, többek között egy amerikai cég egy nem mindennapi zárrendszert fejlesztett ki. Maga a berendezés kommunikál az okostelefonnal, és a készülék tulajdonosa döntheti el, ki előtt nyíljon ki az ajtó. A Facebookon lehet meghívót küldeni egy vendégnek, a többiek viszont nem tudnak bejutni.

 

Ez még csak a kezdet

 

Már a Corning videójából is feltűnik, hogy nem csupán az eszközök alakulnak át, hanem maga az épület is. A falak és a nyílászárók is egészen más szerepel töltenek majd be. A lámpa mint olyan, már nem létezik, helyette maga a fal vagy a plafon lesz a fényforrás, vagy például az ablak használható kivetítőként a beépített napelemeknek köszönhetően. 

 

Kép: dvice.com