FuturICT.hu: a felhasználók is részt vettek a kétéves okostelefonos kutatásban

MTI Sajtóadatbank, 2014. november 16. 09:21

Az okostelefonok webes adataira épült az a kétéves nemzetközi kutatás, mely december végén zárul Szegeden: a FuturICT.hu nevű program során először hasznos alkalmazásokat fejlesztettek ki, majd az azokat használók adatait elemezték.

A több mint 1,5 milliárd forintból megvalósult program egy európai összefogás része, amelyben a kontinens szinte összes országa részt vesz. A magyar csoportot a Szegedi Tudományegyetem vezette, de a konzorciumban részt vett az egyetem projektcége, a DEAK Zrt., a Budapesti Műszaki Egyetem projektcége, a VIKING Zrt. és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem is - hangzott el a projektzáró sajtótájékoztatón, csütörtökön, Szegeden.

 



A száz százalékos támogatási intenzitású programban a szegedi egyetemre több mint 697 millió forint támogatási összeg érkezett, az ELTE 350 millióval-, a DEAK Zrt. 180 millióval-, míg a BME VIKING Zrt. 366 millió forinttal gazdálkodhatott.

A projekt célja az volt, hogy az informatikai, a komplex rendszerek tudománya és a társadalomtudomány határterületére eső, élvonalbeli tudományos feladatokba fiatal kutatókat és hallgatókat vonjon be, és magas színvonalú képzést biztosítva növelje a hazai szakemberek felkészültségét, munkaerő-piaci lehetőségeit. Emellett fontos volt, hogy a magyar szakemberek részesévé váljanak a témákban dolgozó nemzetközi kutatás-oktatási hálózatoknak is.

Jelasity Márk, a projekt szakmai vezetője elmondta: a projekt során olyan okostelefon-alkalmazásokat dolgoztak ki, melyekkel a felhasználók bekapcsolódhattak a kutatásba. Az ELTE kutatói például a szabadon elérhető adatokból megalkottak egy Twitter adatbázist, amely nagyon népszerű volt a résztvevő felhasználók közt. Az egyik új alkalmazás egy növény-felismerő program, melynek segítségével egy levelének fotója alapján beazonosítható az adott növény. Az új képfeldolgozó alkalmazással pedig 3D modellezés végezhető el. Az alkalmazások mellett számos olyan részprogramot dolgoztak ki, melyek a felhasználókat segíthetik például a levelezés, a kommunikáció kezelésben. Emellett részprogramok segítik a fájlok letöltését, vagy az adatmegosztásokat.

A szakember korábban az MTI-nek elmondta: a projektet az indokolta, hogy jelenleg szinte mindenkinek egy erős számítógép van a zsebében, az okostelefonjában. Ezt használják az emberek a különböző webes szolgáltatásokra. Ennek következtében rengeteg adat keletkezik, amelyek magánvállalatoknál csapódnak le, és a cégek ezt arra használják, hogy saját szolgáltatásaikat optimalizálják. Ezt a hatalmas mennyiségű adatot kutatásokra, tudományos kérdések megválaszolására is lehet használni, például a járványok terjedésének modellezésére, követésére, a pénzpiacok működésének megfigyelésére, társadalmi folyamatok, például a katasztrófákra adott válaszok kutatására, szociális hálózatok feltérképezésére.
Az így kinyert adatokat végül speciális algoritmusok elemzik, megőrizve a felhasználók névtelenségét - hangsúlyozta a szakember.