Összegszerűségben is vetekszik a Nobel-díjakkal az informatika csúcsdíja

MTI Sajtóadatbank, 2014. november 17. 10:14

A Nobel-díjakéhoz hasonló összegre, egymillió dollárra emelkedik a jövő évtől a "számítógéptudomány Nobeljeként" emlegetett A. M. Turing Award.

Az év legkiemelkedőbb információtechnológiai teljesítményét elismerő, Alan Turing néhai brit matematikazseniről elnevezett, az Intel és a Google által közösen szponzorált díj eddig 250 ezer dollár pénzjutalommal járt. Egy hétvégi bejelentés szerint a díj finanszírozását a Google a jövő évtől teljesen magára vállalta, és négyszeresére emelte a pénzjutalom összegét, amely így vetekszik a Nobel-díj 1,07 millió dolláros összegével.

Az 1996-ban alapított díjat a világ legnagyobb és legtekintélyesebb informatikai társasága, a mintegy százezer tagot tömörítő Association for Computing Machinery (ACM) adományozza évente.

A névadó tudós, a második világháború után homoszexualitása miatt meghurcolt és öngyilkosságba kergetett Turing a modern informatika és a komputertechnológia egyik mérvadó teoretikusának számít, a háború alatt kulcsszerepet játszott a németek titkos katonai kódjának megfejtésében.


Forrás: M1 Híradó