Koreai hekkerek a Sony elleni támadás mögött

MTI Sajtóadatbank, 2014. december 3. 11:17

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI arra figyelmezteti az ország vállalatait, hogy az utóbbi idők hekkertámadásaiban alkalmazott kártevő program szinte helyrehozhatatlan károkat okozhat hálózatuk számítógépeiben.

Egy héttel a Sony Pictures Entertainment filmforgalmazó vállalatot ért hekkertámadás után az FBI hétfőn (helyi idő szerint) ötoldalas bizalmas gyorstájékoztatót juttatott el az üzleti élet számítógépes szakembereihez, benne néhány, a szóban forgó kártevő programra vonatkozó technikai részlettel, anélkül, hogy megnevezte volna a támadás áldozatául esett céget.

 



Az amerikai belbiztonsági szolgálat alkalmanként kiad ilyen figyelmeztetéseket, hogy segítsen elkerülni az internetes behatolásokat, és soha nem nevezi meg a kártevőknek már áldozatul esett cégeket.

Az FBI mostani jelentése szerint a legutóbb bevetett számítógépes vírus jóformán teljes egészében megsemmisíti a komputerek merevlemezén található adatokat, helyreállításuk felettébb nehéz és költséges, ha egyáltalán lehetséges. Ezért arra intik a címzetteket, hogy fokozott elővigyázatossággal védjék informatikai rendszerüket és adatbázisaikat.

Ismeretlen hekkerek a múlt hétfőn hatoltak be a Sony Pictures Entertainment amerikai filmforgalmazó óriási hálózatába, onnan elloptak több bemutatás előtt álló mozifilmet, és egy "vörös koponyás" üzenet kíséretében használhatatlanná tették a cég számítógépeit.

Név nélkül nyilatkozó források szerint a Sony Pictures Észak-Korea megbízásából dolgozó hekkereket gyanít a támadás mögött, minthogy a phenjani rezsim többször is megtorlással fenyegetőzött a The Interview (Az interjú) című film támogatásáért. A bemutatás előtt álló vígjátékban a CIA, az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége két újságírót bérel fel Kim Dzsong Un észak-koreai vezető meggyilkolására.