A Sony kéri, ne használják fel a hackertámadás miatt kiszivárgott adatait

MTI Sajtóadatbank, 2014. december 16. 09:29

A Sony Pictures Entertainment felszólította a médiát, hogy ne használja fel azokat az információkat, amelyek a filmvállalat elleni hekkertámadás nyomán szivárogtak ki az internetre.

David Boies sztárügyvéd, akit a Sony az ügyben felfogadott, levélben juttatta el a felszólítást a sajtóorgánumokhoz. Közleményében "lopott információknak" nevezte a kiszivárogtatott adatokat, és arra szólította fel a médiumokat, hogy hagyják figyelmen kívül a nyilvánosságra került dokumentumokat vagy töröljék őket, ha már letöltötték.

Az ügyvéd leszögezte, hogy a kikerült adatok közléséhez, terjesztéséhez, megosztásához, letöltéséhez nem járul hozzá a filmstúdió. Egyúttal azt is hangoztatta, a hekkertámadás arra irányult, hogy rákényszerítse a Sonyt egy filmbemutatója visszavonására. A kérdéses produkció a The Interview című vígjáték, amelyben Seth Rogen és James Franco alakítja a főszerepeket.

A kalóztámadást magára vállaló hekkercsoport, amely magát Guardians of Peace (Béke őrei) néven emlegeti, november végén törte fel a Sony számítógépes rendszerét, és a stúdió levelezését valamint öt filmprodukcióját is online hozzáférhetővé tette. Egyes szakértők szerint Észak-Korea áll a támadás mögött, mert a The Interview az észak-koreai vezető elleni merényletről szól. Észak-Korea tagadta ezt a vádat, a produkciót viszont "terrorcselekménynek" bélyegezte.

A Boies leveléről beszámoló The Hollywood Reporter azt írta, hogy míg a THR csak általánosságban tájékoztatott a kalóztámadásról, a Gawker, a Bloomberg és a Wall Street Journal részletekbe menően ismertette a hekkerek által kiadott adatokat.

A kiszivárgott levelezések számos kínos pillanatot szereztek már az érintetteknek. Kiderült például, hogy Scott Rudin producer "minimális tehetséggel rendelkező, elkényeztetett kölyöknek" nevezte Angelina Jolie-t egy Amy Pascalhoz, a Sony vezetőjéhez címzett levelében. A hét végén pedig az is nyilvánosságra került, hogy a hekkerek a Spectre című, készülő James Bond-film forgatókönyvének egyik korai változatát is ellopták.