Jövőre forgalomba helyezné automata autóját a Google

MTI Sajtóadatbank, 2014. december 25. 08:45

Az internetes konszern munkatársai céges blogjuk egy bejegyzésében jelentették be, hogy jövőre forgalomba akarják helyezni önműködő autójukat.

"Azzal töltjük az ünnepeket, hogy a tesztszakaszon fel és alá autózunk, és azt reméljük, az új évben Észak-Kalifornia útjain folytathatjuk a vezetést" - olvasható a blogban.

Különböző kocsikkal próbálkoztak, a tudást és a tapasztalatokat most összegezték. Az eredmény a bejegyzés szerzői szerint "egy minden funkcióra képes autó, a tökéletesen önjáró kocsink első teljes prototípusa".

 



Képet is posztoltak a blog írói: egy fehér, gömbölyded formájú kiskocsiét, mely úgy néz ki, mintha egy Smartot kereszteztek volna egy játékautóval. Hasonló fotókat már májusban is közzétett a cég, amikor automata kocsija gyártásának indulását bejelentette. Az új verziónak javították többek közt a futóművét és a számítógépes rendszerét.

A májusi adatok alapján a kétüléses jármű óránként legfeljebb 40 kilométeres sebességgel halad, és se kormánykereke, se pedáljai nincsenek, "mivel nincs rájuk szükség". A hétfői bejegyzés új technikai információt nem tartalmazott.

Saját prototípusának kifejlesztése előtt a Google a japán Toyota és Honda autóit építette át. Chris Urmson, a projekt vezetője a Wall Street Journalnak adott interjújában elmondta: a Google nem szeretne feltétlenül gyártóvá válni, ezért az autóiparban keres partnereket.

Fotó: EPA/Google