Cápa formájú víz alatti robotot fejlesztett az amerikai haditengerészet

forrás: Prím Online, 2014. december 26. 11:01

Az amerikai haditengerészet újonnan kifejlesztett, személyzet nélküli víz alatti robotja küllemét illetően cápát idéz.

Az 1,5 méter hosszú, 45 kilogrammos GhostSwimmer  - méretei alapján tonhalat idéz, de távolról már cápának tűnik - névre keresztelt robot befejezte a tesztelést, és csatlakozhat a flottához.

A 25 centiméter és 90 méter mély közötti tartományba merülni tudó robot a biomimetikus dizájn elvei alapján készült, ennek során a mérnökök a biológiai evolúció több millió évét hasznosítják az állatvilággal vagy természetes folyamatokkal versengő gépek és egyéb rendszerek létrehozására.

 



A GhostSwimmert tervező Boston Engineering’s Advanced Systems Group csoportjának szakembere, Michael Rufo szerint a robot úgy úszik, mint egy hal, farkuszonyát előre-hátra mozgatva. „Az egység ötvözi a személyzet nélküli rendszereket az egyedülálló meghajtó- és irányítóképességgel” - magyarázza. Hát- és melluszonyokkal kiegészítve a robothal úgy néz ki és úgy is mozog, mint egy hal, nehezen kiszúrható a vízben.

A haditengerészet a robotcápát többek között hírszerzésre, felderítésre és baráti zászlók alatt haladó hajók burkolatának vizsgálatára szeretné alkalmazni. Autonóm módon funkcionálhat akkumulátorokkal, de körülbelül 150 méteres pányvával is kontrollálható.

A haditengerészet nem árulta el, pontosan hogyan gyűjti be és továbbítja az adatokat, de a közreadott sajtóanyag szerint rendszeresen a felszínre kell emelkednie az információk letöltéséhez.

A tervezők abban is reménykednek, hogy a GhostSwimmer bevethető lesz víz alatt elhelyezett aknák felkutatására is, így felválthatná az eme feladatra jelenleg kiképzett delfineket és oroszlánfókákat.

Forrás: DiscoveryNews/Wired/ hirado.hu - Fotó: AFP