Kisméretű, könnyű telezoom a Nikontól

forrás: Prím Online, 2015. január 7. 10:34

A Nikon bemutatta új zoomos telefotó-objektívjét, az AF-S DX NIKKOR 55–200 mm f/4–5.6G ED VR II-t, amely jelentős méretbeli előnyt kínál. Kisméretű, könnyű és egyszerűen használható; tökéletes az olyan kisebb, DX formátumú fényképezőgépekhez, mint a legújabb D5500-as.

Az akár 200 mm-es gyújtótávolság-tartománnyal rendelkező zoomobjektívvel pazar közeli képek készíthetők távoli objektumokról, de úti képek, sportesemények és amatőr természetfotók rögzítésére is kiválóan alkalmas. Áramvonalas vázának köszönhetően nem kell súlyos felszerelést cipelni telefotók készítéséhez, a behúzhatóobjektív-mechanizmussal összecsukott objektív pedig még könnyebben szállítható. Az optika felépítése révén dinamikus, nagy kontrasztú képek készíthetők vele. Az automatikus élességállítás gyors, pontos és rendkívül csendes. A telefotó-objektívhez nélkülözhetetlen a Nikon rázkódáscsökkentő rendszere, amely az optika szélső telefotó-pozícióiban is elmosódás nélküli képeket garantál.

 



Zurab Kiknadze, a Nikon Europe objektívekért, kiegészítőkért és szoftverekért felelős vezetője a következőket mondta: „Az örök kedvencek közé tartozó Nikon zoomobjektív-család legújabb tagja, a NIKKOR 55–200 mm jóval mobilabb, mint az elődje. Vonzó ár, egyszerű használat: remek választás a könnyen szállítható és kiváló minőségű zoomos telefotó-objektívet kereső, D-SLR technológiával dolgozó kezdő fényképeszek számára. Az újféle kialakítás révén az új 55–200 mm-es objektív ergonómiája és külső háza még inkább párhuzamba állítható a tavaly bemutatott NIKKOR 18–55 mm-es VR objektívével; a két objektív a nagy látószögtől a telefotóig immár maradéktalanul lefedi a teljes zoomtartományt. A D-SLR technológiával dolgozó, de a technikai szabadságukat megőrizni kívánó kezdő fényképeszek számára mindkét objektív számos előnyt kínál, és a pénztárcájukat, valamint a hát- és vállizmaikat is kíméli.”

Hordozható telefotó-objektív


A NIKKOR 55–200 mm-es objektívvel gyerekjáték egy-egy kreatív telefotó elkészítése. Egyaránt remekül ragadja meg és rögzíti a sportversenyek izgalmait, távolról a természet szépségeit, illetve a mutatós, egyedi témájú városképeket és az életszerű, hangulatos videókat. A kompakt kialakításnak köszönhetően az objektív használata kifejezetten kényelmes, a kiváló minőségű optikai felépítése révén pedig akkor is pengeéles képeket és videókat készíthet, ha kézben tartja a készüléket. Még nagyobb távolságra ellátni plusz súly nélkül? Ennél könnyebben aligha lehetséges!

Rázkódáscsökkentés (VR)


A stabilabb kézi fotózást segítő kialakításának köszönhetően a Nikon rázkódáscsökkentő rendszere akár négy lépésközzel hosszabb záridejű fotózást is anélkül tesz lehetővé, hogy a kamera rázkódásából származó elmosódás jelentkezne a képen. Telefotók készítésekor rendkívül fontos a kamerarázkódás hatásainak kiküszöbölése, a Nikon VR technológiája pedig éppen a tetszőleges gyújtótávolság mellett készült képek tisztaságáról és elmosódásmentességéről ismert. Ez komoly segítséget jelent, ha gyenge fényben vagy távoli témákra közelítve fényképez.

Borotvaéles képek


Az AF-S NIKKOR 55–200 mm-es objektív arra készült, hogy remek képeket készíthessen DX formátumú fényképezőgépével. Az eredmény mindig csodás. Az optika felépítése kilenc csoportba rendezett, összesen 13 objektívelemet tartalmaz, köztük két extra-alacsony szórású üvegelemet is, amelyek jelentősen csökkentik a színeltérést a nagy kontrasztú képeken. A Nikon által kifejlesztett kompakt Silent Wave Motor (SWM) technológiával halk, gyors és pontos az automatikus élességállítás, ami különösen hasznos természetfotózáskor vagy mozgóképek rögzítésekor.

Kisméretű rendszer


A mindössze 300 g tömegű NIKKOR 55–200 mm behúzott állapotban csupán 83 mm hosszúságú, amivel páratlanul kicsinek számít a telefotó-objektívek között. Noha az új NIKKOR ideális választás a könnyű, általános célú telefotó-objektívet keresők számára, a NIKKOR 18–55 mm f/3.5–5.6G VR II zoomobjektívnek is remek kiegészítője lehet. Ha egy kisméretű D-SLR fényképezőgépet ezzel a két objektívvel szerel fel, akkor egy sokoldalú, mégis könnyű dupla zoomszett birtokosa lesz.