Nő a beltéri mobilhálózat adatsebessége az Ericsson új fejlesztésével

Brindza Gábor, 2015. január 9. 10:10

Az Ericsson olyan új technológiát fejlesztett, amellyel jelentősen növelhető az okostelefonról beltéren elérhető mobilhálózati adatforgalom sebessége.

Annak ellenére, hogy az emberek idejük több mint 85 százalékát töltik beltéri környezetben, csupán 41 százalékuk kifejezetten elégedett a beltéri internetes böngészési élménnyel az Ericsson ConsumberLab felmérése szerint. A 23 országból, több mint 47 ezer válaszadó bevonásával készített kutatás eredményei szerint ez az arány a nagyobb adatsebességet igénylő alkalmazások, mint az interneten keresztüli videonézés során 36 százalékra csökken.
 

Az Ericsson új fejlesztése úgy növeli az adatsebességet, hogy kiscellák révén összevonja a LTE/4G spektrumot az 5 gigahertzes (GHz) sávval, amit a vezeték nélküli (wifi) hozzáféréshez is használnak.
 

Az 5 GHz-es sáv mindössze 4 százalékának felhasználásával akár másodpercenként 150 megabites sebességnövekedést jelenthet az okostelefont használók számára. A rendelkezésre álló spektrum minden további 4 százaléka tovább gyorsítja a hálózaton elérhető adatforgalmat.
 

Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: ezzel a megoldással az okostelefon mindkét hozzáférést használni tudja, automatikusan azt választja ki, amelyen nagyobb a sávszélesség. Hozzátette: eddig választani kellett, hogy például otthon a wifit vagy a mobilinternetes előfizetés által biztosított 3G/4G hozzáférést használják az előfizetők, most a hálózat, illetve a telefon dönti el, hogy hol optimálisabb a hozzáférés.
 

A megoldás már az ötödik generációs (5G) mobilhálózatokat vetíti előre - emelte ki Jakab Roland, hozzátéve: az Ericsson 2015 utolsó negyedévében vezeti be az új technológiát, világelsőként.

Forrás: MTI