Magyarországon nyitja meg európai támogatóközpontját a kínai AsiaInfo

MTI Sajtóadatbank, 2015. január 19. 15:33

Kína piacvezető távközlési informatikai szoftverfejlesztője a Telenor-székházba költözik, és kezdetben 180 magasan kvalifikált informatikai fejlesztőt és mérnököt foglalkoztat majd.

Kína piacvezető távközlési informatikai szoftverfejlesztője, az AsiaInfo Törökbálinton nyitja meg európai támogatóközpontját, a Telenor székházában - jelentették be a vállalatok vezetői hétfőn Törökbálinton, a központ ünnepélyes átadásán. A kínai vállalat kezdetben 180 magasan kvalifikált informatikai fejlesztőt és mérnököt foglalkoztat majd a Telenor Házban magyarországi projektjei és erősödő európai jelenléte támogatására. Az AsiaInfo törökbálinti központja 2016-ig akár nyolc európai távközlési projekthez nyújthat támogatást - hangzott el az átadón.

 



Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a központ ünnepélyes megnyitóján elmondta, hogy Magyarország számára alapvető versenyképességi kérdés az IT ágazat töretlen fejlődésének biztosítása. "A kormány ehhez kíván új lendületet adni a majd egy éve elfogadott Nemzeti Infokommunikációs Stratégiával és a tavalyi év végén elfogadott Zöld könyvvel, amely a stratégiában foglalt célkitűzések megvalósításához szükséges lépéseket részletezi" - fogalmazott.

A miniszter jelezte, hogy a Zöld könyv elfogadásával az Operatív Programok brüsszeli jóváhagyását követően elindulhatnak az új infokommunikációs programok és pályázatok. Ez már csak azért is fontos, mert az infokommunikációs ágazat 12 százalékát adja a magyar bruttó hazai terméknek, és 270 milliárd forinttal járul hozzá a költségvetéshez - hangsúlyozta a miniszter.

A kínai informatikai szoftverfejlesztő vállalat letelepedése Magyarországon két egymással párhuzamos tendenciára hívja fel a figyelmet - mutatott rá Seszták Miklós. "Egyrészt arra, hogy egyre több külföldi IKT vállalat érzi úgy, hogy a magyarországi jelenlét ideális perspektívát nyújt üzleti céljai eléréséhez, másrészt arra, hogy a magyar IKT szakemberek tudására világviszonylatban is érzékelhető a kereslet" - fogalmazott. Az AsiaInfo munkatársainak több mint a felét magyar egyetemekről toborozná - tette hozzá Csen Hua-ping, a világszerte több mint 11 ezer alkalmazottat foglalkoztató szoftverfejlesztő vállalat, az AsiaInfo igazgatója.

Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója az átadón elmondta, hogy a tavaly magyarországi jelenlétének 20. évfordulóját ünneplő Telenor már a következő 20 évre készül, amikor olyan új partnert invitál Magyarországra, mint az AsiaInfo. A cég magyar fejlesztők tucatjait fogja foglalkoztatni, így hozzájárul a tehetséges informatikai szakemberek itthon tartásához és a magyar informatikai és távközlési iparág további növekedéséhez - jelentette ki Christopher Laska.

 

MTI Fotó: Soós Lajos