A Wikipedia alapítója kapja idén a három Dan David-díj egyikét

MTI Sajtóadatbank, 2015. február 11. 10:51

Hatan, köztük Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója kapja idén a kategóriánként egymillió dollár pénzjutalommal járó izraeli Dan David-díjat, amelyet három kategóriában, de minden évben más-más tudományos, illetve kulturális szakterület kimagasló személyiségeinek ítélnek oda.

Az elismerést, amely alapítójának, a 2011-ben 82 évesen elhunyt romániai születésű nemzetközi üzletembernek és filantrópnak a nevét viseli, idén a Múlt - Történészek és forrásaik kategóriában Peter R. Brown és Alessandro Portelli történész, a Jövő - Bioinformatika kategóriában David Haussler, Michael S. Waterman és Cyrus Chothia tudós veheti át. A díjat kezelő Tel-avivi Egyetem a Jelen - Információs forradalom kategóriában tüntette ki Jimmy Walest a világ legnagyobb online enciklopédiájának megalapításáért.

 Az intézmény kedden közölte a díjazottak nevét, az átadási ceremóniát május 17-én rendezik meg.

Dan David 1929-ben született Bukarestben. 1960-ban vándorolt ki Izraelbe, ahol a korai automata fényképezőgépek fejlesztőjeként csinálta meg a szerencséjét. Olaszországban, Nagy-Britanniában és Izraelben élt. Az üzletember 2000-ben hozta létre 100 millió dolláros alaptőkével a Dan David Alapítványt, amely 2002 óta évente
három olyan teljesítményt ismer el, amely rendkívüli hatással volt a világ tudományos és technológiai fejlődésére, a kultúrára és a társadalmi jólétre.

A díj sajátossága, hogy a díjazottak jutalmuk 10 százalékát a feltörekvő fiatal tehetségek támogatására ajánlják fel ösztöndíj formájában.

Az eddigi díjazottak között van Al Gore volt amerikai alelnök, Yo-Yo Ma kínai csellóművész, valamint a Joel és Ethan Coen amerikai filmes testvérpár.