Időre lenne szükség felkészülni az EKÁER változásaira

forrás: Prím Online, 2015. február 17. 08:23

Ha az országgyűlés február 20-án elfogadja az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) változásaira vonatkozó rendelkezést, csupán néhány nap marad a felkészülésre. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság elnöke, Chikán Attila nyilatkozott arról, milyen nehéz helyzetben vannak a vállalkozások.

A legjobb esetben is csak pár munkanapjuk marad a vállalkozásoknak és az adóhatóságnak arra, hogy felkészüljenek az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) változásaira, ha az országgyűlés február 20-án elfogadja a kapcsolódó törvénymódosítás tervezetét, amely a márciusi indulásról rendelkezik ugyan, de szinte valamennyi részletszabály kidolgozását a nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe utalja. 

 

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) szerint rendkívül nehéz helyzetben vannak a vállalkozások, mert a rendszer március elsejei éles indulása előtt kilenc munkanappal még a részletszabályok tervezete sem ismert.

 

„Az éles bevezetés előtt szükség volna a rendszer internetes felelületének véglegesítésére és egy átfogó gyakorlati útmutató kidolgozására. Amikor ezek a feltételek rendelkezésre állnak, onnantól számítva legalább egy hónapnyi próbaüzemre lenne szükség ahhoz, hogy a vállalkozások megismerhessék az új szabályokat, feltehessék kérdéseiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, tájékoztathassák külföldi partnereiket és felkészíthessék az automatikus adatátadásra a vállalatirányítási rendszereiket."- nyilatkozta Chikán Attila, az MLBKT elnöke.

 

 

Kép: Piac és Profit