Egy Facebook poszt miatt tartóztattak le egy tinédzsert az USA-ban

Czipperer Dia, 2015. február 17. 17:13

Egy tinédzser fiú posztolt a Facebookra, három nappal később pedig lakásában letartóztatták. Bár nem csak a bejegyzés miatt került börtönbe, de a fegyvereket ábrázoló kép nagyban hozzájárult.

Január elején egy tizenhét éves fiú, Osiris Eristy egy fotót posztolt a Facebookra, amelyen magát egy fegyverrel ábrázolta. Később még egy posztot közzétett, amelyeken a szöveg mellett emotikonok voltak láthatók. Azonban nem hagyományos szmájlikat tett bele, hanem egy rendőrt jelképező ábrát, amely felé három pisztoly mutatott.

 

Néhány nap múlva a New York-i rendőrség otthonában, Brooklynban felkereste a fiút, és terrorista fenyegetés vádjával letartóztatták. Fegyvert és marihuánát is találtak a lakásban, így még ez is hozzáadódott a számlájához.

 

 

 

Az Egyesült Államokban már több hasonló eset is volt, amikor valakit úgy tartóztattak le, hogy az általa közzétett emotikonok szerepet játszottak az ítélet során. Az amerikai bíróságokon sokkal komolyabban veszik a hangulatjelek szerepét. Így volt ez például Ross Ulbricht letartóztatásánál is, ahol a bírónő külön kérte, hogy minden bizonyítékot alaposan mérlegeljenek a döntéshozatal során, így az írásjeleket, emotikonokat is.

 

Egy feleségét megfenyegető férfi pedig a bíróságon éppen a hangulatjelekkel magyarázta ki az általa leírtakat. Mint mondta, a fenyegetést nem komolyan gondolta, hiszen a végére rakott egy kinyújtott nyelvet ábrázoló smiley- t (:P), amely jelezte, hogy viccnek szánta.

 

Forrás: Wired.com; Nyitókép: thelocal.se