3 millió dollárt ajánl az FBI egy orosz hacker kézrekerítéséért

MTI Sajtóadatbank, 2015. február 25. 11:22

Hárommillió dollárt ajánlott föl kedden az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) olyan információkért, amelyek egy orosz hacker, Jevgenyij Bogacsov letartóztatásához vagy elítéltetéséhez vezethetnek.

Bogacsovot az Egyesült Államokban azzal vádolják, hogy egy GameOver Zeus elnevezésű, a tulajdonosok tudta nélkül rosszindulatú szoftverekkel fertőzött komputerhálózatot (botnetet) üzemeltet, amely online bankszámlákról állítólag több mint 100 millió dollárt lopott el. A körözött orosz állampolgár feltételezhetően Oroszországban tartózkodik. A kézre kerítéséért kitűzött díj az eddigi legmagasabb összeg, amit az amerikai kormány kibernetikai bűncselekmények esetében felkínált.

 



Joseph Demarest, az FBI kiberbűnözési részlegének vezetője közölte, hogy az általa képviselt szövetségi hatóság több mint 60 olyan, nemzetállamokhoz köthető csoportról tud, amelyek kibernetikai fenyegetést jelenthetnek.


Demarest elmondta, hogy az FBI a Sony Pictures ellen elkövetett nagyszabású kibernetikai támadásról tett első bejelentést követően egy hónapon belül megállapította, hogy mögötte Észak-Korea állt.