Hangostérkép segíti a látássérülteket

MTI Sajtóadatbank, 2015. február 25. 13:43

Hangos térkép segíti ezentúl az eligazodásban és ügyeik intézésében a vakokat és gyengén látókat a Somogy Megyei Kormányhivatal kaposvári székhelyén, ahol a törzshivatal mellett több szakigazgatási szerv és a kormányablak is helyet kapott.

A kormányhivatal és a Vakok és Gyengén Látók Somogy Megyei Egyesülete által közösen kifejlesztett, okostelefonra - iOS és androidos készülékekre - ingyenesen letölthető alkalmazást kedden mutatták be sajtótájékoztatón.

Neszményi Zsolt kormánymegbízott hangoztatta: ilyen segítséget a közszférában az országban elsőként a somogyi kormányhivatalban kapnak a látássérültek. Ez az épületen belüli önálló közlekedést és az ügyintézést megkönnyítő akadálymentesítés csak az első lépés - mondta hozzátéve: a tervek szerint a kormányhivatalhoz tartozó, de nem a központi épületben működő szakigazgatási szerveknél is bevezetik majd ezt a szolgáltatást.

A kormánymegbízott úgy vélekedett: a kezdeményezés példaként szolgálhat másoknak is. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a megyében és az országban más közhivatalokban is lehetőség adódik ilyen megoldásra, hogy a vakok és gyengén látók minél könnyebben, egyszerűbben és hatékonyabban vehessék igénybe a közszolgáltatásokat.

Hosszú János, a Vakok és Gyengén Látók Somogy Megyei Egyesületének alelnöke a hangostérképről azt mondta: nagyon egyszerű az alkalmazás használata, az utasítások megkönnyítik a tájékozódást az épületen belül, és az akadályokra is figyelmeztetnek. Fontos továbbá, hogy nemcsak navigációs utasításokat tartalmaz, hanem egy teljes elérhetőségi adatbázist is nevekkel és telefonszámokkal, így előre lehet tájékozódni, hogy hová kell menni, kihez kell fordulni az ügyek intézésekor - részletezte a hangostérkép előnyeit.

Faragó László, az akadálymentes ügyintézést segítő hangostérkép fejlesztésben együttműködő ötletgazda elmondta: az egyesület tagjaival közösen határozták meg, hogy mit tartalmazzon az applikáció, és ügyeltek arra is, hogy könnyen kezelhető legyen.

Közölte: az elmúlt két hónapban mintegy ezren töltötték le az internetről az alkalmazást, amelyet nemcsak a vakok és gyengén látók, mások is használhatnak útbaigazításként. Volt olyan hét, amikor az iOS alkalmazásai között az első tízben volt a letöltés.

Ehhez hasonló nincs még Magyarországon - hangoztatta hozzátéve: nagyon fontos lenne, hogy ezt a fajta akadálymentesítést a közszolgáltatások mellett más területen, például színházakban, kiállítóhelyeken is alkalmaznák.