Intelligens városi szolgáltatásokat vezetnek be Nyíregyházán

forrás: Prím Online, 2015. március 20. 11:22

Magyarország csak úgy maradhat meg a komoly munkával kivívott, fenntartható növekedési pályán, ha képes megvetni a lábát a digitális korban. Ezért a kormány piaci szereplők és intézmények bevonásával a Digitális Magyarország elnevezésű program keretében soha nem látott léptékű, az egész országra kiterjedő infokommunikációs fejlesztéseket hajt végre – jelentette be Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter 2015. március 19-én, a kezdeményezés egyik első állomásán, Nyíregyházán.

A Digitális Magyarország küldetése, hogy az összehangolt kormányzati fejlesztési programoknak köszönhetően a hazai IKT-szektor kiegyensúlyozottan fejlődjön, lehetővé téve, hogy az infokommunikációs eszközök és szolgáltatások lendületet adjanak a versenyképességnek, a fenntartható gazdasági növekedésnek, a foglalkoztatásnak és a társadalmi esélyegyenlőségnek. Kiemelt cél, hogy növekedjen és minőségileg javuljon az állampolgárok és a vállalkozások elektronikus szolgáltatásokhoz való hozzáférési lehetősége, e szolgáltatások igénybe vételének aránya. A Digitális Magyarország magában foglalja az uniós és hazai forrásból 2020-ig megvalósuló összes infokommunikációs fejlesztést, ugyanakkor nyitott arra, hogy a kormányzati szerveken kívül más partnerek, cégek és intézmények is aktív résztvevőként csatlakozzanak a fejlesztési programsorozathoz.

A Digitális Magyarország egyik első átfogó alprogramja Nyíregyházán veszi kezdetét, 2015-ben költségvetési  forrásból 1,7 milliárd forint értékben valósulnak meg digitális fejlesztések a megyeszékhelyen. Az idei évben intelligens városi szolgáltatásokat vezetnek be, fejlesztik a közoktatási intézmények informatikai és infrastrukturális rendszerét, és 6000 helyi lakos számára biztosítanak informatikai eszközöket. A rászorulóknak gyakorlati informatikai tudást nyújtó felnőttoktatási program is indul, és a hátrányos helyzetű tanulók számára felzárkózó képzéseket szerveznek. A nyíregyházi fejlesztések során tovább bővül a lakosság által elektronikusan intézhető ügyek köre, három új, korszerű IKT-eszközökkel felszerelt kormányablak nyílik. Az alprogram részeként többfunkciós városkártyát hoznak létre, és a közterületek biztonságát növelő rendszereket építenek ki. A kormány egyik piaci partnere, a Magyar Telekom saját költségén hálózatfejlesztést hajt végre, amelynek révén több mint 7.000 háztartásba jut el a minőségi vezetékes szélessáv, és 2015 végére a városban minden háztartás számára elérhetővé válik a 30 Mbps sebességű internet-szolgáltatás igénybevételének lehetősége. Emellett a vállalat tovább építi a nagysebességű 4G/LTE mobilhálózatot Nyíregyházán és környékén, és folytatja Telekom Okosdigitális nevű oktatási programját, amelynek keretében az elmúlt két évben közel 3000 diákot oktattak a városban az internet biztonságos és tudatos használatára.

Seszták Miklós beszédében hangsúlyozta: „A technológia a történelem minden korszakában a társadalmi és gazdasági változások alakítója, ösztönzője volt. Az infokommunikáció ma már nem csupán technológiai vívmányok összessége, hanem alapvető szükséglet az élet minden területén. Hazánk versenyképessége szempontjából ezért kulcsfontosságú, hogy Magyarország az infokommunikáció világában is élen járjon.” A fejlesztési miniszter hozzátette: „A most induló és az elkövetkező években megvalósuló IKT-beruházások több százmilliárd forintos nagyságrendű fejlesztést jelentenek az ország számára.”

Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere a Nyíregyháza alprogrammal kapcsolatban úgy fogalmazott: „Különösen megtisztelő, hogy úttörő szerepet vállalhatunk abban a korszakos jelentőségű törekvésben, amelynek során kiépül a Digitális Magyarország. Nyíregyháziként eddig is törekedtünk rá, hogy a város élen járjon a megújulásban. Az iskolák, kollégiumok korszerűsítése, az infrastrukturális és turisztikai fejlesztések, a belvárosi rekonstrukciók és a helyi gazdaságot érintő jelentős beruházások után most eljött az ideje, hogy a nyíregyházi járás minden lakója beléphessen a digitális korba, részesülve annak előnyeiből.”

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta: „Nyíregyháza az első olyan város, ahol a digitális infrastruktúra, az arra épülő szolgáltatások és a használatukhoz szükséges kompetenciák fejlesztése egyszerre valósul meg. Örömmel számolok be arról, hogy vezetékes hálózatépítésünk márciusban már az építéssel folytatódik, Okosdigitális programunk pedig gyakorlati tudást adó ingyenes oktatásokat szervez már most Nyíregyházán és a régióban, annak érdekében, hogy diákok és felnőttek egyaránt biztonságosan és tudatosan használhassák a digitális világ eszközeit és felületeit. Bízom benne, hogy minden nyíregyházi ember és minden helyi vállalkozás számára kedvező hozadéka lesz a most indult fejlesztéseknek, kezdeményezéseknek, amelyeken keresztül hozzájárulhatunk a Digitális Magyarország víziójának megvalósulásához.”