Átfogó védelmi megoldást mutatott be a Kaspersky

forrás: Prím Online, 2015. március 21. 08:57

A Kaspersky Lab bemutatta a Kaspersky Total Security – multi-device-t, az otthoni felhasználóknak szánt biztonsági megoldását. A megoldás megóvja a modern internethasználókat a kiberfenyegetésektől.

Az online biztonság már nem csak azt jelenti, hogy a fenyegetettségi térkép változásaira kell reagálni – az internetes környezet maga vált sokkal összetettebbé. A B2B International és a Kaspersky Lab közös felmérése szerint egy átlagos európai család 5 olyan eszközzel rendelkezik, amely internetkapcsolattal bír, és ez a szám évről évre növekszik. Sőt, a felhasználók 93 százaléka bizalmat szavaz a számítógépének vagy okostelefonjának, nem csak értékes adataival, de a személyes életének részleteivel is.

 

A Kaspersky Security Network szerint, a Microsoft Windows rendszeren naponta átlagosan 300.000 rosszindulatú program tűnik fel. Míg az Androidot használók 19 százaléka találkozott legalább egyszer mobilt célzó támadással a 2014-es év folyamán. Az Apple OS X-re készült veszélyes szoftverek száma is folyamatosan növekszik: 2014-ben a Kaspersky Lab termékek összesen 3.7 millió olyan támadást észleltek, amelyek során OS X rendszerű gépeket kíséreltek megfertőzni.

 

A magánélet védelme

 

A felmérés kimutatta, hogy az európai internethasználók 64 százaléka aggódik amiatt, hogy valaki használja a készülékét, vagy esetleg nyomoz utána. A vállalat szakértői a felhasználók visszajelzéseit figyelembe véve, számos új technológiát fejlesztettek.

 

A Webcam Protection for Windows folyamatosan felügyel minden olyan kísérletet, amely a webkamera vagy más pogramok hozzáférésére irányul. A Privacy Protection for Android pedig lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy beállítsanak szűrőket a bejövő hívásokra és üzenetekre, valamint, hogy a bizonyos kontaktokkal való teljes kommunikációjuk nyomait elrejtsék, beleértve a hívásokat és az SMS-eket is. A Privacy Cleaner for Windows törli a felhasználó tevékenységi naplóját (látogatott oldalak, letöltött fájlok, stb), és a File Shredder úgy eltávolít bármilyen fájlt, hogy azt ne lehessen visszaállítani.

 

A pénz védelme

 

A felmérés szerint, az elmúlt évben, a felhasználók 53 százaléka szembesült olyan esettel, amelyben a fizetési fiókjához próbáltak hozzáférni, és a válaszadók 4 százaléka elismerte, hogy sikerrel járt a támadás, amely pénzveszteséget okozott. Az áldozatok átlagosan 313 dollár veszteséget szenvedtek el. A Safe Money komponens megóvja a felhasználókat az ilyen károktól, Windows vagy OS X alapú számítógépükön.

 

A megoldás továbbá megerősíti a megnyitott fizetési weboldalak hitelességét, amennyiben az oldal törvényessége igazolt, aktiválódik a Safe Money funkció. A megoldás a fizetés alatt kiszűr minden olyan tevékenységet, amely nem a fizetési rendszerhez köthető, például bármilyen adatokra irányuló támadást. A Virtual Keyboard és a Secure Keyboard szintén elérhető a felhasználó számára.

 

A megoldás megerősíti, hogy a bank vagy a fizetési oldal törvényesen működik, és ezáltal biztosítja a felhasználót afelől, hogy a tranzakcióját nem téríthetik el kiberbűnözők. A Safe Money egy olyan virtuális billentyűzetet is tartalmaz, amely megelőzi, hogy a keyloggerek hozzáférhessenek a begépelt adatokhoz.

 

A személyazonosság védelme

 

A kérdőív felfedte azt is, hogy világszerte a felhasználók 36 százaléka több, mint 10 online felhasználói fiókot kezel párhuzamosan. Azonban a felhasználónevek és jelszavak hasonló kombinációja aranybánya lehet a kiberbűnözők számára, hiszen ezen kombinációk segítségével hozzáférhetnek a felhasználók értékes adataihoz és online fiókjaihoz.

 

A Kaspersky Total Security – multi-device tartalmazza a Kaspersky Password Manager programot, amely biztonságos jelszavakat generál a felhasználó személyes fiókjaihoz és alkalmazásaihoz, valamint egy titkosított formában tárolja őket, hogy megóvja az illetéktelenektől. Az adatokat a felhasználó valamennyi eszközén szinkronizálja, legyen szó Windows, OS X, Android vagy iOS készülékről. Egyetlen mester jelszó megjegyzése elegendő ahhoz, hogy minden szolgáltatáshoz automatikusan hozzárendelje a megfelelő belépési adatokat.

 

Az adatok védelme

 

A felhasználók világszerte arról számoltak be, hogy az eszközeiken tárolt adatok körülbelül 15 százaléka olyan, amely egyedi és kár esetén nem pótolható. Ráadásul, a B2B International és a Kaspersky Lab szerint az átlagos kár az olyan fájlok esetén, amelyet csak egyetlen számítógépen tárolnak, 429 dollárra tehető. Más adatok még inkább feltornázhatják ezt az árat.

 

A személyes adatok védelméért a Kaspersky Total Security – multi-device része a back-up funkció is. Így a biztonsági másolatokat akár egy helyi vagy hálózati merevlemezen is tárolhatjuk, illetve FTP szerveren vagy Dropboxban is.

 

A felhasználók 61 százalékának, aki aggódik a személyes adatainak ellopásától, a Kaspersky Total Security – multi-device tartalmazza az Anti-Theft (csak androidos eszközökre) és a Data Encryption (Windows PC eszközre) funkciót, a hagyományos vírusirtó technológiákon felül. Az Anti-Theft a távolból le tudja tiltani az elveszett készüléket, GPS segítségével pedig képes beazonosítani a tartózkodási helyét, valamint törölni a rajta tárolt adatokat. A Data Encryption továbbá lehetővé teszi a jelszóval védett, titkosított mappák létrehozását az érzékeny fájlok számára.

 

A gyermekek védelme

 

A vállalat felmérése alapján, az európai válaszadók 57 százaléka nyugtalankodik amiatt, hogy mivel találkoznak gyermekei az interneten. A Kaspersky Total Security – multi-device segít megóvni a gyermekeket az internetes veszélyektől.

 

A szülői felügyelet (Parental Control) technológia elérhető Windows és OS X rendszerre is, amellyel a szülők beállíthatják, hogy a gyermekek mennyi időt tölthetnek a világhálón, korlátozhatják, hogy mely alkalmazásokat futtathatják, valamint felügyelhetik, hogy milyen információkat oszthatnak meg.

 

Egyszerűbb védelem minden eszközön

 

Ahhoz, hogy még kényelmesebb legyen a használat, a Kaspersky Total Security – multi-device-t a My Kaspersky portálba olvasztották.

 

Amint regisztráljuk a fiókunkat a portálon, egyetlen ablakban láthatjuk minden olyan eszközünk aktuális állapotát, amelyen Kaspersky Lab megoldás található. Ennek része a biztonsági megoldás aktiválási és lejárási dátuma, az utolsó ellenőrzés időpontja, és az adatbázisok állapota. A távolból is kezelhetjük a különböző engedélyeket, és megváltoztathatjuk a termékek beállításait, Windows és OS X rendszerre. Továbbá indíthatunk a távolból kereséseket, vagy elindíthatjuk az új adatbázisok letöltését, frissítését. Ráadásul a My Kaspersky vezérli Anti-Theft for Android funkciót is.

 

A beépített My Kaspersky Store lehetővé teszi, hogy a felhasználók letölthessék a Kaspersky Lab ingyenes megoldásait, valamint megvásárolhassák a díjköteles szolgáltatásokat is.