Mandela-applikációt mutattak be Dél-Afrikában

MTI Sajtóadatbank, 2015. április 6. 09:38

Nelson Mandela Nobel-békedíjas apartheidellenes aktivista, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke életútjának főbb állomásain vezeti végig a turistákat egy új okostelefonos alkalmazás.

A Madiba's Journey nevű, ingyenesen letölthető applikáció 27 olyan helyszínt ismertet részletesen, amely a fajüldöző rezsim elleni harc hősének életéhez kapcsolódik.

A bemutatott helyek között szerepel a Robben-sziget, ahol a nemzeti hős 18 évet élt le a börtönben eltöltött 27-ből, szülőhelye, Qunu, ahol boldog gyermekéveit töltötte, és ahol 2013. december 5-i halála után eltemették, a liliesliefi farm, ahonnét Mandela az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) vezetőjeként a feketék szabadságharcát illegalitásból irányította, a sowetói ház, ahol lakott, a fokvárosi tér, ahol szabadulása utáni első beszédét mondta, a KwaZulu-Natal tartományban lévő országúti ellenőrzőpont, ahol 1963-ban letartóztatták, a tiszteletére emelt szobrok, egyéb emlékművek és emlékhelyek.

 



A dél-afrikai idegenforgalmi minisztérium és a Mandela Alapítvány által kifejlesztett alkalmazás írott és hangos kommentárokkal, fotókkal és folyamatosan frissülő hasznos információkkal látja el felhasználóját a felkeresett emlékhelyekről. Az IOS- és Android-alapú készülékekre letölthető applikáció egyelőre csak angolul érhető el, de tervezik kiadását francia, német, olasz, holland, portugál, kínai, afrikaans (búr), zulu és xhosza nyelven is.

Nelson Mandela 1963-tól 1990-ig sínylődött a fajüldöző rezsim börtöneiben, 1994 és 1999 között az ország első fekete bőrű elnöke volt.