Tisztességtelen, megtévesztő hirdetések megjelentetésével vádolják a Google-t

Vértes Judit, 2015. április 9. 13:19

Egy fogyasztóvédelmi csoport panaszt tett a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnál (Federal Trade Comission) azzal vádolva a Google-t, hogy nem különíti el a reklámokat az eredeti tartalomtól a YouTube Kids alkalmazásánál. 

A YouTube Kids alkalmazással kapcsolatban érte vád a Google-t, mely szerint a keresőóriás több szabályt is megszegett, köztük a kereskedelmi és egyéb tartalmak keveredésére vonatkozó törvényt.

 

Az egyik szabály például kimondja, hogy ha bizonyos személyek valamilyen terméket bemutatnak, tilos nyilvánosságra hozniuk bármi olyan információt a gyártóval kapcsolatban, ami befolyásolhatja a jelentőségét vagy hitelességét a bemutatónak. Az alkalmazásban szereplő unboxing videók sértik ezt a szabályt. A legnépszerűbbek a játékok, ruhák és frissen vásárolt elektronikai eszközök kibontásáról szóló videók, az elmúlt évben 20 millióan kerestek rájuk.
 

 

A YouTube Kid legtöbb ilyen jellegű videója felhasználók által készítettnek tűnik. Néhány azonban valójában kapcsolatban áll a gyártóval. A Disney tulajdonban lévő Maker Studio például öt népszerű YouTube csatornával kötött megállapodást – köztük a DisneyCarToys, HobbyKidsTV, TheEngineeringFamily, ToysReviewToys, és AllToyCollector csatornákkal. A YouTube Kids alkalmazáson keresztül mind az öt csatorna elérhető…

 

Jeff Chester, a Digitális Demokrácia Központ igazgatója, a panasz egyik aláírója nyilatkozata szerint, azt követelik, hogy a Google minden unboxing videót távolítson el az alkalmazásból, mert azok nagy része rejtett reklám.

 

A másik probléma, hogy a YouTube Kids alkalmazás nem tartja be az öt másodperces szünetet a reklámok és az egyéb tartalom sugárzása között.

 

Ezenkívül, bár a Google az alkalmazás irányelvei között szerepel az élelmiszerekkel és innivalókkal kapcsolatos reklámok tiltása, a You Tube Kids-en fut egy McDonald’s által létrehozott csatorna, mely bemutatja a gyorséttermekben kapható ételek eredetét.

 

A gyerekek még nem veszik észre, hogy az egész csatorna gyakorlatilag reklám – ezt használják ki a szponzorált adók. Jóllehet, az öt perces klip tartalmazza a feliratot, hogy a McDonald’s által támogatott promóciós filmről van szó, ez is a megtévesztő marketing része, mely ezúttal nem a gyerekeknek, hanem a szülőknek szól.

 

A Digitális Demokrácia Központ vezetője szerint ez a beadvány az első lövés a digitális kor gyermekeiért vívott küzdelemben.

 

A YouTube bejelentette, hogy a YouTube Kids alkalmazás fejlesztésekor konzultáltak több, a gyermekek jogaival foglalkozó érdekvédelmi csoporttal is. De mindig nyitottak a visszajelzésekre, melyek segítségével jobbá tehetik az alkalmazást.

 

Forrás: TheVerge.com