Életében szobrot állítottak Snowdennek

forrás: Prím Online, 2015. április 13. 11:48

Ritkán esik meg közszereplőkkel: Edward Snowden ezt is megérte. A műalkotás egy napig volt látható a nyilvánosság számára.

Az emigráns amerikai informatikus, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA volt alkalmazottja, az amerikai titkosszolgálatok titkos adatgyűjtésének leleplezője mellszobrot kapott egy háborús emlékmű egyik oszlopán, New York Brooklyn negyedének Fort Greene Parkjában. Az akció április 6-án történt. Az Animal New York nevű, a város életéről híreket adó internetes portál beszámolója szerint két New York-i és egy nyugati parti művész a segítőikkel pirkadat előtt helyezték el a 2,1 méter magas, 45 kilogrammos mellszobrot az oszlop tetején, amelyet délutánra el is távolítottak a park alkalmazottai.

 



Róla a mai napig nem tűnt el a rivaldafény. Csak a legutóbbi híreket figyelve a Titanic Filmfesztivál idei programjában például együtt szerepel Dzsafar Panahi Arany Medve-díjas Taxi című filmjével, valamint Mads Mikkelsen A megváltás című dán westernjével, a róla szóló, Citizenfour című Oscar-díjas dokumentumfilmben.

Néhány hete csak, hogy Snowdentől származó titkos dokumentumokra hivatkozva a The Intercept című portál jelentette, hogy az Apple iPhone okostelefonokon és az iPad táblagépeken használt titkosítás feltörésén dolgoztak a CIA-hoz köthető kutatók. Az Apple eszközein az adatok és a kommunikáció titkosítására használt biztonsági kulcsokat próbálták feltörni, és megpróbáltak hozzáférést nyerni a hardvereszközök gyári meghajtó programjához, a firmware-hez. A jelentés szerint az erre irányuló program 2006-ban, már az első iPhone piacra dobása előtt megkezdődött, és legalább 2013-ig tartott.

A portál szerint a törekvések egy nagyobb titkos program részei, amelynek keretein belül az amerikai és a brit hírszerzés "a hazai és külföldi, titkosítással ellátott kommunikációs termékek" feltörésére törekszik, és az Apple mellett a Google Android operációs rendszerét is érintik.

Forrás: hirado.hu