Internettel az orosz korrupció ellen

Nyíri Miklós, 2000. szeptember 25. 12:38
Az IBS-csoport, az orosz IT-szektor legnagyobb vállalkozása - piaci részesedésük megközelíti a 18 százalékot - nagy reményeket fűz az e-commerce elterjedéséhez, nem csak gazdasági értelemben. Elképzelésük szerint az elektronikus kereskedelem átláthatóbbá fogja tenni a cégeket, ami hosszú távon felszámolhatja a korrupciót és az adócsalást.
Véleményük szerint a vállalkozók felfedezik majd, hogy az off-shore cégeken keresztüli pénzkiszívás és a megvesztegetéssel járó adócsalás más formái kevesebb pénzt "hoznak a házhoz", mint a valódi piaci siker.

Mint Anatolij Karacsinskij, az IBS elnöke a Reutersnek elmondta, "a tisztességes munka fizetsége a kapitalizáció. Az emberek rá fognak jönni, hogy jobb a tőkét növelni, mint egy kevés pénzt ellopni". Karacsinskij szerint a szemléletváltás Oroszország jövőjének szempontjából létfontosságú.

A jelenlegi helyzet különben nem jogosít túlzott reményekre. Az internet-hozzáférés még mindig kevesek kiváltsága, a jó informatikai szakemberek ára az égbe szökött, és jól képzett menedzserekben is hiányt szenvednek.