Steven Spielberg édesapjának munkája is hozzájárult a modernkori technológiai forradalomhoz

forrás: Prím Online, 2015. május 9. 14:46

 A GE munkatársaként a most 98 éves Arnold Spielberg az egyik nagy sikerű nagyszámítógép, a GE-225 kifejlesztésén dolgozott. Az IEEE Computer Computer Society 2006-ban Spielberget a „Számítástechnika Úttörője Díjjal” tüntette ki, amiért munkájával közreműködött a valós idejű adatfeldolgozás kialakításában és hozzájárult a modernkori kontrollfolyamatok lefektetéséhez.

Kevesen tudják, hogy az 1950-es évek végén Arnold Spielberg, a világhírű hollywoodi rendező, Steven Spielberg édesapja is kivette a részét a számítástechnikai forradalomból, hiszen ő maga fejlesztette ki a GE-225-ös típusú nagyszámítógépet. A GE 123 éves történelme során Thomas Edisontól kezdve, Ronald Reagan egykori amerikai elnökön át egészen Kurt Vonnegut regényíróig jeles személyek egész sorát foglalkoztatta.

 


„Emlékszem, amikor egyszer meglátogattam édesapámat a gyárban, épp a GE-225-ön dolgozott” – mesélte Steven Spielberg a GE Reports-nak. „Elmagyarázta nekem, milyen teljesítményre számítanak a számítógéptől, de persze akkoriban mintha kínaiul beszélt volna hozzám.”

 



A maga idejében rendkívül korszerű GE-225 nagyszámítógép hihetetlen sikert futott be: 1964-ben már-már hibahatáron belül „megjósolta” a Johnson-Goldwater elnökválasztás eredményét, máshol focibérletek értékesítése során használták. A Dartmouth Egyetem hallgatói és kutatói a számítógép segítségével fejlesztették ki az ún. BASIC általános célú programozási nyelvet, ezt az egyszerű kódolási eszközt, amely gyors elterjedésével a személyi számítógépek idején élte fénykorát. (A fiatal Bill Gates és Steve Jobs is ezt a nyelvet használta nagy sikerű pályafutásuk kezdetén.)