Két világ, egy Nap

Vértes Judit, 2015. május 12. 12:31

A Curiosity 2012. augusztus 6-án landolt a Mars felszínén. Azóta minden nap – egy marsi „nap” 24 óra és 39 perc – küld információkat a tevékenységéről. Ezek között vannak egy nagy felbontású színes kamerával, a Mastcammal készített felvételek is.

Számos jó minőségű képek készített már a Curiosity, mióta a Marson tengeti napjait. Nem meglepő módon rengeteg kő van a képeken. De végre a 956. marsi napon (2015 április 15-én kedves Földlakók) a Mastcam kamerának sikerült megörökítenie a naplementét a vörös bolygón.

 

A felvételek nagyon különböznek a mi narancssárga-vörös színárnyalatú naplementéinktől. Ennek oka a Mars atmoszférájában lévő finom por. A képek a viharok közötti csendben készültek, de a légkör még ekkor is tele van az apró porszemcsékkel. A felvételek lehetővé teszik a kutatóknak a Mars atmoszférájában lévő porrétegek vizsgálatát.

 

„A finom por épp olyan méretű, hogy a kék színű fény könnyebben hatol át a légkörön.” – mondta Mark Lemmon, a Curiosity csapatának tagja a Texas A&M egyetemen.

 

„Ahogy a kék fény szétszóródik a porszemcsékről, közelebb maradnak a Nap irányához, mint a többi szín. Az ég többi része sárga – narancssárga árnyalatú, mivel a vörös és a sárga minden irányba szétszóródik.” Ez épp ellentéte a földi naplementéknek, ahol a nap körüli terület válik vörös és sárga színűvé, és az ég többi része kék.

 

A képeket a Curiosity fekete fehér változatban küldi vissza. Ha közelről megnézzük, a kép mintázata az úgynevezett Bayer mátrix. Ennek segítségével kódolja minden digitális kamera a színeket.

 

A Bayer filter sok színes szűrő a Mastcam detektorán. Minden pixel piros, kék vagy zöld színű, és amikor exponál, a fény minden egyes szűrőn keresztül megy. Maga az érzékelő nem tudja értelmezni a színeket. A digitális kamerákban van egy beépített szoftver, ami dekódolja a szürkeskálán létrehozott mátrixot. A Curiosity képeit általában a Földön dekódolják.

 

Ezeket a képeket az űrfelvételek iránt rajongó Damia Bouic dekódolta. A színek dekódolásához a Gimp and G’MIC programot használta, majd a Pixelmator segítségével eltűntette a fehér csíkokat, és kiszűrte a zavaró részeket.

 

A Curiosity fedélzetéről ezek az első képek, azonban 2010-ben már készült felvétel a marsi naplementéről, a NASA Jet Propulsion laboratóriuma tette közzé az Opportunity által készített videót.

 

Forrás: cnet